Üdvözlök minden kedves Látogatót!

2010. január 27., szerda

Francia saláta


Ez nem azért különleges, mert mindenféle extra dolog van benne, hanem azért, mert Párom csinálta. Ez az az étel, amit mindig ő csinál. Úgyhogy receptet nem is teszek mellé, mert ezt úgyis mindenki a saját ízlése szerint csinálja.

2010. január 25., hétfő

Rizspuding

Hozzávalók:
60 g rizs
1 dl víz
1 liter tej
2 csomag vaníliás cukor
80 g cukor
2 evőkanál keményítő pici tejjel felhigítva


A rizst a vízzel feltesszük főni. Amikor felszívta az összes nedvességet, akkor hozzáadjuk a tejet a cukrot és az egyik vaníliás cukrot. Kb 5 percig forraljuk, majd levesszük a tűzről. Hozzákeverjük a keményítőt és kis tálkákba vagy egy nagy jénaiba öntjük. Megszórjuk a tetejét a másik vaníliás cukorral. Egy mély tepsibe vizet öntünk, ebbe beleállítjuk a rizst tartalmazó edényünket és kb 1 órát sütjük, amíg a teteje picit megbarnul.

Joghurtos padlizsán


A rakott padlizsánhoz nem sikerült elhasználom az összes zöldséget, úgyhogy kerestem egy egyszerű "maradék eltüntető" receptet hozzá, és meg is találtam itt. A padlizsánt felkarikázzuk és besózva állni hagyjuk, majd mindkét oldalát jól átsütjük. Ez a része nekem már kész volt, úgyhogy csak az öntetet kellett bekevernem. Ehhez egy kis doboz joghurtot elkevertem egy kiskanál tejföllel, kevés fehér borssal, petrezselyemmel és egy fél citrom levével. Ezt ráöntöttem a padlizsánkarikákra és hűtőbe tettem. Szokatlan íze van, legalábbis számomra, de egyszer meglehet enni.

2010. január 24., vasárnap

Lecsós marhapörkölt

Párom kívánságára pörkölt készült egy jól bevált "családi örökség" recept alapján.

1 kg marhahúst felkockáztam. Kevés füstölt szalonnát szintén felkockázok 2 fej vöröshagymával és összepirítom őket, majd megszórom pirospaprikával, majorannával, sóval és kevés köménnyel. Felöntöm 1 dl vízzel és felforralom. Ha már forr beleteszem a húst és puhára párolom, úgy hogy mindig egy kicsi vizet öntök alá. Ha megpuhult, 20-30 dkg lecsót keverek bele és összeforralom. A végén jó ha marad egy kis leve. Nagyon finom és laktató nokedlivel.

2010. január 22., péntek

Chilis banán


A főzős műsorok hatása...a sült banán. Hát, engem nem nagyon nyűgözött le, valószínűleg többet nem készül nálunk. 3 banánt felkarikáztam, és egy fél ananászt felkockáztam, majd 3 teáskanál cukor és 1 kávéskanál chili keverékébe forgattam őket . Közben kevés margarint olvasztottam. Ebben 3 percig pirítottam a gyümölcsöket. Kiszedtem őket két kistányérra. A serpenyőbe 1 dl rumot öntöttem és meggyújtottam. Miután kialudt a láng 1 dl tejszínt öntöttem bele és összeforraltam. Ezt a szószt a gyümölcsökre öntöttem és vanília fagyival tálaltam.

2010. január 21., csütörtök

Az én virslis tésztám


Ma nem jutottam el a boltig, úgyhogy a csekély itthoni tartalékokat kellett felhasználni, így született meg a mai művem. Kifőztem kb 250 gr tésztát enyhén sós vízben. Találtam egy zacskó virslit, ezt felkarikáztam és 10 dkg gépsonkát,ezt pedig felcsíkoztam. Kevés margarinon megpirítottam őket, majd beledobtam egy fej felkockázott paradicsomot. Pár percig együtt pirítottam őket. Közben 2 dl tejszínt, 1 kis doboz konzerv paradicsompürét, sót, borsot alaposan elkevertem. Nálam csak habtejszín volt itthon, úgyhogy egy kicsit édeskés lett. Ezt a mártást ráöntöttem a leszűrt tésztára, összekevertem reszelt sajttal és jénaiba öntöttem. A mikróban 500 Watton 5 percig sütöttem. Szerintem nagyon finom lett. Kicsit hasonlít a makarónira.

2010. január 20., szerda

Fasírt



Egy szelet száraz kenyeret beáztatok kevés tejbe és hagyom, hogy felszívja. Közben fél kg darált húst elkeverek 3 egész tojással, egy kis fej reszelt vöröshagymával, 5 gerezd zúzott fokhagymával, pirospaprikával, borssal, majoránnával és kevés sóval. Ha a kenyér már szétesős állapotban van, akkor kinyomkodom és belekeverem a darált húsos masszába. Kis golyókat formálok, majd bő, forró olajban megsütöm mindkét oldalát.

Krumplifőzelék


Mint már írtam én nem tudok főzeléket csinálni, de nagyon szeretem, ezért folyton kutatok, hogy találjak olyat, amit még én is meg tudok csinálni. Ma találtam itt egy igazán egyszerű és finom krumplifőzeléket. Én egy kg krumpliból csináltam. Két fej kisebb vöröshagymát vajon megpirítottam, felöntöttem kevés vízzel, megszórtam pirospaprikával, fehér borssal, sóval és egy nagy csomó majoránnával. Beletettem a felkarikázott krumplit és 5 db babérlevelet, majd felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepi. Amikor megfőtt kivettem egy adagot belőle, elkevertem 2 evőkanál tejföllel és 1 evőkanál mustárral. Összeturmixoltam és visszakevertem a krumplihoz. Tényleg nagyon jól sikerült. Mellé pedig fasírt készült.

2010. január 19., kedd

Chilis gomba


Párom nagyon szereti a rántott gombát, de én nem szeretek panírozni, tehát elkezdtem kutakodni, hogy mit is csinálhatnék.Az ötlet Belly konyhájából származik. Nálunk most 0,5 kg gombával készült. A gombafejeket kettévágom és megtisztítom. Meglocsolom kevés citromlével. Majd elkészítem a "mártogatóst". Ehhez a mennyiséghez én 2 tojást, 2 evőkanál tejfölt és 2 evőkanál mustárt kevertem el 2 evőkanál liszttel, chilivel, fehér borssal és majorannával. Ebbe forgattam a gombákat és bő, forró olajban kisütöttem. Nagy sikert arattam vele. És ami a lényeg, nem kellett paníroznom. Köretnek majonézes rizst csináltam.

2010. január 17., vasárnap

Karamellás tej



Nagy kedvenc még gyerekkorból. Sokszor csinálta anyukám reggelire vagy uzsonnára. 1,5 evőkanál cukrot megpirítunk, majd hozzáöntünk 0,5 liter hideg tejet és addig főzzük amig a cukor teljesen felolvad. Ha valaki édesebben szereti nyugodtan lehet növelni a cukor mennyiségét.

Darás süti

2 dl búzadarát 4 dl tejben megfőzünk. Cukrozzuk, és keverünk bele pár szem lereszelt almát, idény gyümölcsöt, kevés mazsolát, esetleg diót és vaníliaaromát. Még melegen kivizezett pici salátástálakba töltjük és hűtőben lehűtjük. Tálaláskor tányérra borítjuk és megpakoljuk gyümölccsel, vagy lekvárral.

Narancskosárka


Két narancs tetejét levágjuk és a belsejét kikaparjuk egy edénybe. Adunk hozzá pár dkg erdei vegyes gyümölcsöt, ízlés szerint mézet és összeturmixoljuk. Babapiskótát törünk bele, és jól elkeverjük. Ezután visszatöltjük a narancsokba és lehűtve fogyasztjuk. Az összes munka kb 5 percet vett igénybe, de nagyon finom lett.

Almás narancssaláta

Néhány almát, és ugyanannyi narancsot meghámozunk és karikákra vágunk. Egy tálba rétegezzük őket. Én porcukor helyett mézzel hintem be és felöntöm kevés fehérborral. Hideg helyen pár óráig állni hagyjuk.

Anyóstorta

1/2 l tejet 5 dkg cukorral felforralunk, öntünk bele 1/2 dl rumot és ebbe belemártogatunk annyi piskótát, hogy egy forma alját kibéleljük vele. Ezután csinálunk rá krémet, 1/2 l tejet, 2 tojássárgát, egy evőkanál liszttel, 1/4 rúd vaníliával gőz fölött sűrű krémmé főzünk. Ennek a felét ráöntjük a piskótára. Erre jön még egy réteg mártogatott babapiskóta. A vaníliás krém másik felét összekeverjük egy evőkanál kakaóporral és ezt ráöntjük a piskótára. Erre rakunk még egy réteg mártogatott babapiskótát. Minden krém rétegre mazsolát vagy gyümölcsöt rakunk. A tetejére tehetünk tejszínhabot. Hűtőben lehűtjük.

Csirkeaprólék leves

A kedvenc leves receptem.

Két szál répát, egy szál gyökeret, egy fej karalábét megtisztítunk és feldarabolunk. Kevés olajon megpirítunk 0,5 kg csirkeaprólékot (szárny,láb,zúza,farhát). Hozzáadjuk a zöldségeket és tovább pirítjuk. Megszórjuk 1 kávéskanál liszttel és felöntjük 1,5 l vízzel. Sózzuk, megszórjuk vegetával. Ha már a hús majdnem puha, akkor teszek bele egy marék fagyasztott borsót és készre főzöm. Én csigatésztát szoktam hozzá külön megfőzni és tálalásnál hozzáadni.

Almatorta

0,5 kg almát megpucolok, lereszelek és 1 dl vízben puhára főzöm kevés citromlével. 1 csomag vaníliás pudingport 2 dl vízzel elkeverek, majd az almára öntöm és addig főzöm amíg besűrűsödik. ízlés szerint cukrozzuk, esetleg fahéjat is tehetünk bele. Közben egy formát kirakunk keksszel, vagy babapiskótával és ráöntjük a pudingot. Erre lehet almakarikákat tenni, amiket egy kis citromlével meglocsolunk, hogy ne barnuljanak meg. Hűtőben lehűtjük.

Barátfüle

Ez egy nagymama recept. Még tőle maradt rám nagyon régen. 50 dkg lisztet, 2 tojássárgát, 1 evőkanál cukrot, kevés sót elkeverek annyi tejföllel, hogy rugalmas, nyújtható tésztát kapjak. Kinyújtom és háromszögeket vágok ki belőle, majd mindegyikre egy kis lekvárt teszek. Nálunk ez baracklekvár. Ezután az egyik sarkát ráhajtom a másikra, így kapok egy derékszögű háromszöget. A széleit villával összenyomkodom és bő, forró olajban kisütöm.

2010. január 16., szombat

Sacher torta

Hozzávalók:
12 dkg étcsoki
12 dkg vaj
4 dkg porcukor
6 tojás
10 dkg cukor
12 dkg liszt
baracklekvár
rum
tortabevonó

A csokit a vajjal összeolvasztjuk, majd belekeverjük a porcukrot és a tojássárgákat. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, és ezt is belekeverjük a liszttel együtt a csokis masszába.  Egy kisebb tortaformába öntjük és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Amikor kihűlt a tészta, akkor kettévágjuk.  Az alsó lapot meglocsoljuk rummal, megkenjük lekvárral, majd rátesszük a tetejét, bevonjuk csokival és hagyjuk megdermedni.


Cseresznyés linzertorta

Egy régi Meglepetésből való a recept. 12,5 dkg lisztet, 5 dkg porcukrot és 7,5 dkg vajat összekeverünk, majd hozzáadunk egy csipet sót és 1 tojássárgáját is. Fél órára hűtőbe tesszük, majd vékonyra nyújtjuk, kibélelünk vele egy formát. Letakarjuk sütőpapírral és szárazbabbal megszórva 20 percig sütjük 180 fokon. 1 dkg zselatint vízbe áztatunk. Közben 5 dkg cukorral és kevés vaníliáscukorral vagy aromával felforralunk 2,5 dl habtejszínt, majd beletesszük a zselatint. Alaposan összekeverjük és a tésztára öntjük. 40 dkg cseresznyét megfőzünk kevés cukorral fél liter vízben. Belekeverünk 1 dkg zselatint és hagyjuk kihűlni. Majd ráöntjük a tejszínes krémre és hűtőbe tesszük.

Resztelt máj


Anyósom utasításait követve apró kockákra vágtam egy fej vöröshagymát és kevés olajon megfuttattam. Közben 0,5 kg csirkemájat vékony csíkokra vágtam. A hagymát felöntöttem 1 dl vízzel, pirospaprikáztam, majoránnát, borsot és petrezselymet adtam hozzá, majd beletettem a májat is és időnként megkeverve 20 percig pároltam. Köretnek tarhonya készült és savanyú uborka.

Tortellinis leves


Az alaprecept a kiskegyed konyhájából való, de kicsit Párom ízlésére lett alakítva. 2 szál répát, 1 szál gyökeret, karalábét megtisztítunk és felkarikázunk. Egy szál póréhagymát felkarikázva megfuttatunk kevés olajon, hozzáadjuk a zöldségeket és én tettem bele még két csirkeszárnyat és lábat is az íze miatt. Két percig együtt pirítjuk, majd az egészet felöntjük kb 2 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, tehetünk bele még petrezselymet és majoránnát is. Alacsony lángon felforraljuk, ezalatt az idő alatt elvileg a zöldségeknek meg kell puhulniuk, ha nem akkor tovább főzzük egy kicsit. Ha már puhák akkor beletesszük a tortellinit és puhára főzzük. Nálam gombás tortellini került bele, de sajtossal is nagyon finom. Ez kb 25 percet vesz igénybe és nagyon laktató lesz.

2010. január 15., péntek

Palacsinta

Hozzávalók:
10 dkg liszt
2 dkg cukor
2 dl tej
1 tojás
3 dkg kókuszreszelék
pici olaj

1 csomag vaníliás cukor


 Mindent alaposan összedolgozunk és forró serpenyőben kisütjük.

Pudingos süti

Ez egy régi nagy kedvenc, bár csak nagyon ritkán készül, mert nem szeretek pudingot főzni. Először egy tepsi alját kibéleljük háztartási keksszel, vagy babapiskótával. Lereszelek pár megtisztított almát. Főzök egy vaníliás pudingot 4 dl tejjel és összekeverem az almával, majd ráöntöm a kekszre. Erre jön még egy réteg keksz. Közben főzök ki még egy pudingot, a lényeg hogy más színű legyen, én általában puncsot szoktam. Ebbe lehet tenni pár banán karikát mert jól megy az almához. Ezt is ráöntjük kekszre. Hűtőben lehűtjük és ha megkeményedett lehet szeletelni.

Túrórudi utánzat

Ez egy ezer éve talált recept, talán mindmegettéről, de bevált. 1/2 kg túrót, 2 dl tejföllel, kb 2 evőkanál cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral jól elkeverünk. Én időnként joghurtot teszek bele tejföl helyett, vagy egyszerre a kettőt. 1 csomag zselatint megcsinálok a leírás szerint és a túróhoz adom. Fóliával kibélelek egy tetszőleges formát, ez nálam egy régi kekszes doboz, mert nincs őzgerinc formám és ebbe öntöm a túrókrémet. Pár órára hűtőbe tesszük, aztán kiborítjuk és bevonjuk csokimázzal. Én ehhez általában egy tábla étcsokis Katicát megolvasztok kevés tejjel gőz fölött és ezt használom. A túrókrémbe én időnként egy gyümölcsös csíkot is teszek, mint az ízesített rudiknál. Ez nálam házi eperlekvárból van, mert az Anyósoméban rengeteg eper darab van és nagyon jól megy a túróhoz.

2010. január 14., csütörtök

Tonhalsaláta

Nem volt kedvem főzni, de volt itthon egy saláta keverék, amiben van fejessaláta, sóska és hasonlók. Ezt összekevertem felszeletelt paradicsommal, retekkel, hagymával és két konzerv tonhallal. Ezután öntöttem rá balzsamecetet. Fogyasztás előtt pedig fokhagymás kétszersültet tettem bele. Szerintem nagyon finom lett.

Meggyes süti


Párom kedvence a meggy és mikor megláttam Edith konyhájában a sütit tudtam hogy ez tökéletes neki. Úgyhogy ma el is készült. Igaz, hogy én két doboz joghurtot öntöttem bele, tejszínízű pudingot használtam és még puffasztott rizs is került bele, de nagyon finom lett.

Citromos só

Nagy rajongója vagyok Mandy konyhájának, szóval elkészítettem a citromos sóját. Persze az én képemen nem mutat olyan jól, de nála lehet benne gyönyörködni.

2010. január 13., szerda

Rántott hús krumplipürével


Párom egyik nagy kedvence, és az én egyik rémálmom. Nem szeretek panírozni, de nekem mindig azt mondták, hogy "A férfi szívéhez a gyomrán át vezet az út!". Így tehát tegnap elkészült egy adag. Én lábszárból csináltam, mert nagyon szép, zsírmentes volt a hentesnél. Ezt felszeleteltem, laposra vertem és 2 órára fokhagymás tejbe áztattam. Ezután lisztbe, tojásba és a szokásos fűszeres zsemlemorzsába (majoranna, vegeta, petrezselyem,bors) forgattam és forró,bő olajban kisütöttem. Köretnek krumplipüré készült hozzá. Kb 1 kg krumplit megpucolok, felkockázok és puhára főzök. Utána tejjel, majonézzel és margarinnal összetöröm. Lehet hozzá tenni tormát is, vagy egy kevés lilahagymát, ezekkel is nagyon finom.

Uborkasaláta

Az egyik legfinomabb saláta.

1 kígyóuborkát megmosunk és legyalulunk. Megszórjuk sóval és állni hagyjuk amíg levet ereszt. Közben 2-3 evőkanál cukrot felöntünk annyi ecettel, amennyi pont ellepi és adunk hozzá még 3 dl vizet. Addig kevergetjük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Ezt is az uborkához adjuk. Hűtőben pár óra alatt összeérleljük az ízeket. Nálunk a család egyik fele tálalni már a leve nélkül szokta, a másik fele pedig rajta hagyja. Ez csakis ízlés kérdése.

Tojáspörkölt


Keményre főzök 12 tojást és felnegyedelem, vagy karikázom őket. Közben kevés vajon megpirítok 1 nagy fej felkockázott hagymát, megszórom pirospaprikával, majorannával, petrezselyemmel. Elkeverek egy kis doboz tejfölt 2 kiskanál mustárral és ezt is belekeverem a léhez. Végül a tojásokat is beleforgatom és összeforralom. A tejföl és mustár arányát nyugodtan lehet változtatni, a saját ízléshez alakítani.

Nokedli


Ma sikerült elkészítenem az első ehető nokedlimet. 3 pici tojást felverek, felöntöm 70 ml langyos vízzel és fokozatosan belekeverek kb 23 dkg lisztet, hogy kemény, de azért még szaggatható tésztát kapjak. Én kevertem hozzá még egy kis vegetát is az íze kedvéért. Közben feltettem forrni 1,5 liter sós,vegetát,olajos vizet és ebbe szaggattam bele a tésztát, pár percig főztem, hogy megduzzadjon és közben kevergettem, hogy ne ragadjanak össze. Ezután kevés olvasztott vajon picit megpirítottam. Kivételesen ez nagyon jól sikerült.

2010. január 12., kedd

Tibeti vajas tea


A nosalty oldalon találtam egy érdekes teát. Fél liter forró vízbe 3 percre,letakarva belemártunk 2 fekete tea filtert. Közben felforralunk 2 dl jó zsíros tejet és elkeverünk benne 3,5 dkg vajat. Végül belekeverjük a teába. Először nem mertem megkóstolni,de aztán kiderült hogy nagyon-nagyon finom, főleg édes mézes keksszel.

Meggyes Rizsfelfújt

250 gramm rizst tejben puhára főzök. Ezután 4 tojássárgát habosra keverek 4 dkg ramaval és 15 dkg cukorral. Hozzáadok 4 dkg lisztet és a tojások fehérjéből vert kemény habot. Alaposan elkeverem és végül a rizst és egy nagy adag meggyet is belekeverek. Formába öntöm és meleg sütőben aranybarnára sütöm. Gyümölcslekvárral tálalom.


2010. január 11., hétfő

Töltött melegszendvics


Néhány zsemlét megfelezek, mindig kiszedem egy kicsit a belsejét is. Közben a töltelékhez pirítok kevés olvasztott vajon szalonnát, kukoricát, babot, sonkát (vagyis bármit amit szeretünk). Felverek 2 tojást,sózom, borsozom és ezekkel sütöm tovább a zöldségeket. Ezzel megtöltöm/megkenem a zsemléket, megszórom őket újhagyma karikákkal, reszelt sajttal és 20 percig sütöm közepes meleg sütőben. Ha kész vannak megkenem őket ketchuppal és már készen is vannak. Nagyon finomak.

Kubai rizs


10 dkg tarka babot beáztatunk lehetőleg egy éjszakára, majd másnap puhára főzzük. Én a főzővízbe dobtam egy füstölt hús kockát is.1 közepes fej hagymát és zöld tv paprikát vagy kaliforniai paprikát felkarikázunk, 2 gerezd fokhagymát összezúzunk és ezeket összekeverjük egy tálban, majd a felét hozzáadjuk a már puha babhoz. Hozzákeverünk még 10 dkg rizst, 1/2 l vizet, ízlés szerint sót, borsot, pirospaprikát, curryt és kevés chilipaprikát. Egészen addig főzzük amig elfövi a levét. Közben pedig kevés olvasztott vajon megpiritjuk a tálban maradt paprikát,hagymákat és 20 dkg füstölt sonkát. Végül ezt is a babos rizshez keverjük.

2010. január 9., szombat

Virslisaláta

Pár szál virslit felkarikázunk, sajtot feldarabolunk, a legjobb az Óvári hozzá, 15 dkg ecetes uborkát felkarikázunk, és egy közepes fej hagymát felkockázunk. Ezeket összekeverjük és hozzájuk adunk egy kávéskanál mustárt, 1 kávéskanál olajat, sót, borsot, majorannát és citromlevet. Mindent nagyon alaposan összekeverünk majd lehűtve fogyasztjuk.

Kefírtorta

3 kis doboz kefírt 4 evőkanál cukorral és 1 zacskó étkezési zselatinnal felmelegítünk.Közben 3 dl tejet felverünk 2 csomag habporral. Ha ez kész a két masszát összekeverjük, formába öntjük és megszórjuk gyümölcsökkel és lehűtjük. Ez a torta valójában szinte ugyanúgy készül, mint a joghurttorta, úgyhogy ezt is lehet nyugodtan saját ízlés szerint alakítani.

Kókusztekercs

 30 dkg darált kekszet, 4 dkg kakaót, 10 dkg porcukrot, 2 kanál rumot összegyúrunk annyi tejjel, hogy jól formázható masszát kapjunk. 5 dkg vajat habosra keverek 10 dkg porcukorral, esetleg 5 dkg lekvárral vagy 5 dkg kókuszreszelékkel. A nyújtódeszkát megszórom kókuszreszelékkel és kinyújtom rajta a tésztát, erre rákenem a krémet és felcsavarom. Hidegre tesszük és ha már elég kemény akkor felszeleteljük.

Rántott sajt tartármártással




Én két személyre főzök, úgyhogy csak 25 dkg trappista sajtot rántottam ki.


 A sajtot közepesen vastagra szeleteltem, tálakba szokás szerint liszt, felvert tojás és zsemlemorzsa került. Én nem szeretem a sima panírt ezért a morzsába őrölt fehér borsot,majorannát és egy kis vegetát kevertem, és mivel sajtról van szó, ezért nem finom lisztet, hanem réteslisztet használtam. A jó sajtpanír titka, hogy miután végig csináltuk a panírozás menetét, mégegyszer meg kell mártani a tojásban és a morzsában. Forró, bő olajban kell kisütni, hogy ne legyen ideje megolvadni és kifolyni a sajtnak.

Köretnek sült krumplit csináltam és tartármártást. Ehhez 2 tojássárgáját simára keverek egy teáskanál porcukorral,sóval, fehér borssal, majorannával, egy kis tubusos majonézzel, 2 evőkanál mustárral,néhány csepp citromlével és egy kis doboz tejföllel. Pár órára hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek.

Jó étvágyat hozzá!

Tejes csirkemell


50 dkg csirkemellett nagyon vékonyra szeletelek. Egy mély tálba teszek 3 dl tejet, megsózom, majd teszek bele 5 gerezd áttört fokhagymát és végül a húst. Letakarva egy éjszakán át állni hagyom. Másnap a húst még nedvesen lisztbe forgatom és kevés margarinon hirtelen megpirítom. Ezután ráöntöm a maradék páclevet, megborsozom, pár szem savanyú uborkát karikázok bele és fedő alatt sűrűre főzöm. főzök ki rizst és ha kihűlt összekeverem egy nagy adag majonézzel és köretként ezt kínálom mellé. A hús sütésénél nagyon óvatosan kell forgatni, mert a tej nagyon megpuhítja és szétmállik.

Jó étvágyat!

Vadas Gomba orsótésztával


15 dkg répát, 5 dkg gyökeret, 2 kis fej hagymát és 2 gerezd fokhagymát feldarabolok, majd 5 dl vízben, picit megsózva puhára főzöm. Ha kész és egy kicsit lehűlt összeturmixolom. Közben kevés vajon megpirítok 50 dkg megtisztított és feldarabolt gombát. Ha elfőtte a levét hozzáöntöm az összeturmixolt zöldségeket, babérlevelet, őrölt fehérborsot, majorannát, mustárt és kevés cukrot teszek hozzá. Ha a gomba már elég puha akkor egy kis doboz tejfölt elkeverek 1 evőkanál liszttel és ráöntöm. Újra felforralom és levéve a tűzről összekeverem főtt tésztával. Csemegeuborkával nagyon finom.

"Fanta" torta




10 dkg lisztet elkeverek 4 dkg kakaóval és fél csomag sütőporral. Egy másik tálban 4 tojássárgát 8 dkg cukorral habosra keverek. A tojások fehérjét is kemény habbá verem. Végül mindent hozzáadok a liszthez és alaposan összekeverem 0,7 dl olajjal. Formába öntöm és megsütöm.
Közben 50 dkg túrót elkeverek 25 dkg porcukorral,10 dkg Rámával, egy kis citromlével és vaníliaaromával. Ezt rákenem a kész tésztára. Ha ez meg van, akkor egy tűzálló lábasba öntök 7 dl narancs levet, a legjobb ha szénsavas, de az sem baj ha nem az. Ha savas akkor teszek hozzá két kanál cukrot. Belekeverek 2 zacskó tejszín vagy vanília ízű pudingot és lassú tűzön szilárdulásig kevergetem. Ezt a zselét még melegen a túró tetejére öntöm. Lehűtve fogyasztható.

2010. január 1., péntek

Gombás babos hús

Hozzávalók a mártáshoz:
5 dkg vaj, 3 dl tej,3 ek liszt, 15 dkg reszelt sajt, 1 dl tejföl, 1 ek mustár

Megolvasztom a vajat, megfuttatom rajta a lisztet, belekeverek egy kanál tejfölt, a tejet, a sajtot és a mustárt. Addig melegitem amig nem lesz sürü.

A húsos részhez:
50 dkg darált hós, 25 dkg gomba, 25 dkg bab,1 fej lilahagyma, fokhagyma,só,bors

A felkockázott hagymát és gombát kevés vajon megpiritom, majd hozzáadom a befüszerezett húst. Mielőtt teljesen megpuhulna a hús hozzáadom a babot. Majd pedig belekeverem a mártást. Tésztával vagy rizzsel tálalom.

Jeges kávé

6 tojássárgát 28 dkg cukorral habosra keverek, majd beleöntök 4 dl tejszínt és 4 dl kávét. Állandó keverés mellett felforralom,közben öntök bele egy kis vanília/rum/mandula- aromát. Ha kihűlt fagyasztóba tesszük.Ne hagyjuk hogy teljesen megfagyjon.

Forró csoki



2 deci tejszint felforralok beleteszek 200 gramm étcsokit vagy tejcsokit és addig forralom tovább amig teljesen feloldódik. Ezután leveszem a tüzről és teszek bele egy kevés mézet és vanilia aromát. Vagy méz helyett csak vaniliáscukrot. Egy hideg téli estén nagyon finom.

Kávépuding

4 tojást 10 dkg porcukorral habosra keverünk. 1 deci vizben feloldunk 1 zacskó instant kávét és beleöntjük a tojásba. Gőz fölött addig keverjük amig be nem sürüsödik, majd hozzákeverjük a keménnyé felvert tejszint. Beleöntjük egy formába, hütőbe tesszük. Pár óra múlva már fogyasztható. Ha valaki nem szereti a kávét kakaóval is meg lehet csinálni, vagy az instant kávé mennyiségét lecsökkenteni a vizhez képest.

Orsótészta Marianna módra

Már nem emlékszem, hogy hol találtam ezt a receptet, csak arra,hogy ez volt az első dolog amit megfőztem a Páromnak.25 dkg tésztát készre főztem. 50 dkg húst felcsikoztam, megsóztam,megborsoztam majd forró vajon megpiritottam. Ezután ezt külön tálba raktam, úgyhogy a leve a lábasban maradjon. Ebbe a lébe belekevertem 2 dl tejszint, 20 dkg borsót és kevés bazsalikomot. 2 percig együtt pároltam őket, majd visszaöntöttem bele a húst és még további 3 percig pároltam. Végül belekevertem a tésztát is, megsóztam és még 5 percig fedő alatt pároltam.Nagyon finom és nagyon laktató lett.
Jó étvágyat hozzá másoknak is!

Új évi fogadalmak


Nagy előszeretettel vásárolom meg és nézegetem a Praktika magazint. Sajnos a kézügyességem elég gyatra, úgyhogy nem igazán szoktam neki is állni a dolgoknak, mindig csak halogatom. De most itthon voltam, ráértem ezért megcsináltam a fogadalmi táblájukat. Igaz, hogy nem volt itthon fa, úgyhogy egy kartont vágtam pezsgősüveg formájúvá, lefestettem sötétkékre, mert csak ilyen és fehér festékem volt, amit pedig a kupak festésére használtam. A nyaka alá világos barna fonalból fontam egy csikot és ráragasztottam, alatta sárga fonalból húztam végig pár sort, majd az aljára megint világos barna sor került. Az üveg testére világos sárga szines papirt ragasztottam és arra kerültem az én és a Párom fogadalmai. Emellé egy nagyon pici, fél cserepet ragasztottam és egy pici virágot tettem bele. A fonalakba pedig beletüztem egy galamb tollat. A kép azért távoli mert közelről nem túl szép látvány. De legalább elmondhatom, hogy végre megpróbáltam.

Borsóleves I


60 dkg borsót,1-1 szál felkarikázott sárgarépát és fehérrépát kevés zsíron megpirítunk, majd megszórjuk egy kanál liszttel, én kukorica lisztet használok hozzá. Ha alaposan elkevertük, felöntjük 1,5 liter vízzel, beledobunk egy fej megtisztított hagymát egyben, egy kevés petrezselymet, pár deka tetszőleges húst és két gerezd fokhagymát. Megsózzuk, kevés vegetát öntünk hozzá. Nagyjából 40 perc után, ha a hús már megpuhult kivesszük a hagymát és a fokhagymákat, majd belefőzzük a tésztát. Én dara galuskát csináltam hozzá. 1 tojásba 4 evőkanál darát tettem, elkevertem és kanállal beleszaggattam a levesbe. Ez persze nem volt a legjobb ötlet, mert nem fogyott el ebédre és estére sajnos az összes vizet kiszívta a levesből...úgyhogy jobb ha ezzel ti már vigyáztok. De ettől függetlenül nagyon finom és laktató lett.
Jó étvágyat hozzá!


Töltött karalábé

Ezt még régen egy rejtvényújságban találtam, de nagyon finomnak bizonyult. 8 db karalábét meghámozunk, ketté vágunk és a közepükbe egy- egy lyukat vágunk. Enyhén sós vizben megfőzzük őket. Egy zsemlét picit megáztatunk, majd 40 dkg darált hússal, 1 dl tejszinnel és kevés borssal összedolgozzuk. Ezzel megtöltjük a karalábékat, majd egy kivajazott tepsibe tesszük őket. Megszórjuk őket a karalabé kivájt részével, megsózzuk és nagyon picit meg is cukrozzuk. Egy kevés húsleveslét öntünk rá, majd letakarva forró sütőbe tesszük kb 30 percre. 5 dkg vajon megfuttatunk 5 dkg lisztet, belekeverünk még egy deci tejszint is. Ezzel megkenjük a karalábékat és még egy kicsit visszatesszük a sütőbe.