Üdvözlök minden kedves Látogatót!

2010. augusztus 28., szombat

Mézes-mustáros csirke

Nincs is jobb egy kis sült húsnál két nap 12 órázás után.

1 kis tálkában összekeverünk 2 evőkanál mézet, 1 evőkanál mustárral, 2 teáskanál olajjal, curryporral, borssal és egy csipet szója szósszal. Bedörzsöljük vele a csirke mindkét oldalát, alufóliába csavarjuk, majd 200 fokon 20 percig pároljuk. Ezután kibontjuk a fóliából és aranybarnára sütjük.

Fokhagymaleves

Szintén a nagyon gyors és nagyon könnyü ételek közé tartozik.

1,5 l vizet felteszek forrni. Dobok bele 5 gerezd zúzott fokhagymát, petrezselymet, bazsalikomot, babérlevelet, sót és pici ételízesítőt. 20-25 percig lassú tüzön forralom. Leveszem a tüzről,leszüröm és picit kihütöm. 1 tojást felverek 4 evőkanál langyos vízzel, majd folyamatosan keverve hozzáadom a leveshez. Pirítóssal tálalom. Ha tálalás előtt megszórjuk reszelt sajttal és betesszük a forró sütőbe 5 percre, akkor még finomabb.

Joghurtos meggyes

Nagyon gyors, nagyon könnyű és nagyon finom süti.

Alapnak 1 kis joghurtos dobozt veszünk.
Egy nagy tálban összekeverünk egy kis doboz meggyes joghurtot, 3 pohár lisztet, 2 pohár cukrot, 1 pohár olajat, 4 tojást és 1 csomag sütőport. Kivajazott tepsibe öntjük, majd megszórjuk meggyel. 200 fokon aranybarnára sütjük.

2010. augusztus 24., kedd

Kakaós kuglóf

Tudom,tudom...már megint kalács...Elárulom,hogy miért csinálok ennyit...Van nekem egy 1000 éves könyvem (Mária Hajková: Édeskönyv), és ebben rengeteg kalács verzió, amiket végig próbálgatok...De ígérem egy időre ez az utolsó. :)


Azt írja a könyv, hogy 45 dkg féldarás liszt kell hozzá. Nekem ilyen nem volt, és nem akartam tesztelni, hogy pontosan mit is ért ezalatt, ezért sima lisztet használtam hozzá, de ebből kb 10 dkg-val több kellett bele, hogy összeálljon.
1/4 l langyos tejben elkeverek 30 g élesztőt és 1 teáskanál cukrot, majd hagyom felfutni. Közben egy nagy tálban összekeverem a lisztet, pici sóval,50 g porcukorral, 1 csomag vaníliás cukorral, 3 evőkanál olvasztott vajjal, 1/2 dl tejjel és 1 tojással. Ha az élesztő már jó, akkor összedolgozzuk a liszttel és állni hagyjuk minimum 1 órát. Ezután kinyújtjuk, megszórjuk kakaóporral(én most csak mazsolát tettem bele), meglocsoljuk olvasztott vajjal, összesodorjuk és formába tesszük. Megint pihentetjük egy picit, majd 180 fokon aranybarnára sütjük. 


Lekvárral nagyon finom, és akár 1 hétig is eláll.

2010. augusztus 20., péntek

Ananászos husi

Aki a barackos húst szereti, az ezt imádni fogja :)


Pár szelet sertés tarját megsózunk,megborsozunk, majd egy serpenyőbe fektetjük őket és megpirítjuk. Felöntjük 2 dl húsleves lével és annyi ananászlével, amennyi egy konzerv dobozból kijön. Fedő nélkül, addig forraljuk, amíg a lé teljesen eltűnik-lényegében egy sürü mázat fog képezni a hús körül, ezért érdemes forgatni néha. Ekkor egy tepsibe tesszük a húsokat, ananász és camembert szeleteket fektetünk rá és 200 fokon 10 perc alatt megolvasztjuk a sajtot rajta.

Bundás kenyér

Ez az az étel, amivel levettem Párom a lábáról, ugyanis nagyon ritkán kapott otthon,viszont nagyon szereti.

Egy tálban felverek 3 tojást 2 evőkanál tejjel, sóval,borssal, vegetával. A száraz kenyér szeleteket beleforgatom a tojásba, majd bő, forró olajban kisütöm. Lehet belőle szendvicset is csinálni. Két szelet kenyér közé teszünk sajtot, esetleg szalámit és így forgatjuk tojásba. Itt arra kell figyelni, hogy a szeletek közötti réseket is alaposan 'betojásozzuk'. Kísérőként tea és paradicsomsaláta jár. :)

Lencsefőzelék

Egy örök,nagy kedvenc, de elég ritkán csinálom, mert mindig elfelejtem beáztatni.

A lencsét megtisztítjuk, majd egy éjszakára beáztatjuk. Másnap felöntöm friss vízzel, teszek bele egy fej hagymát megtisztítva, egészben, és néhány babérlevelet. Fedő alatt puhára párolom. 2 evőkanál zsírt megolvasztok, majd adok hozzá 2 evőkanál lisztet és megpirítom. Keverek bele piros paprikát, zúzott fokhagymát, pici sót, felhigítom a lencse főző levével, majd visszaöntöm a lábasba és összeforralom. Ecettel ízesítem és főtt virslivel tálalom. Én általában kiveszem a hagymát mielőtt berántom a főzeléket, de ha valaki szereti, akkor benne is hagyhatja.

2010. augusztus 13., péntek

Rakott kelkáposzta

Reggel tanácstalanul indultam útnak, de a zöldségesnél pont akkor pakolták ki a kelkáposztát így rögtön tudtam, hogy mit fogok főzni.


A káposztát felcsíkozom, megmosom, majd forrásban lévő sós vízbe teszem. Az újra forrástól számítva 3 percig főzöm. Ezután leszüröm és hülni hagyom. Egy serpenyőben megpirítok pár dkg szalonnát, majd hozzáadok 1 fej felkockázott hagymát és 30 dkg darált húst. Megsózom, megborsozom, adok hozzá pici őrölt köményt és pirospaprikát. Fedő alatt puhára párolom. Ha szükséges fel lehet önteni pici vízzel. Közben 5 dkg rizst felteszek főni húsleves alaplében.1 tojást összekeverek 1 kis doboz tejföllel és reszelt sajttal. Egy tepsit kiolajozok, megszórom zsemlemorzsával és teszek bele egy réteg káposztát. Erre kerül a rizs, majd a szalonnás hús, amit meglocsolok a tejföllel.A tetejére újabb réteg káposzta jön, amire ráöntöm a maradék tejfölt. Lefedem fóliával és 1 órát párolom 180 fokon, majd leveszem a tetejét és aranybarnára pirítom.

Sajtos csirkecomb

Ritkán sütök sütőzacskóban, de ha rászánom magam az eredmény mindig 'tökéletes'. Nem egy nagy szám, de tényleg érdemes kipróbálni.


6 db csirkecombnak levágom a bőrét, erőteljesen bedörzsölöm sült csirke füszersóval,borssal majd beleteszem sütőzacskóba. Teszek mellé pár szem bazsalikom levelet és bezárom. 2 órán át állni hagyom majd 180 fokon 1 órát sütöm. Ekkor a zacskót szétvágom és a combokra fektetek pár szelet bacont, valamint megszórom reszelt sajttal. Még 20 percre visszateszem a sütőbe.
Már pár hónapja csinálgattam, kisebb- nagyobb szünetekkel, de ma végre elkészült. Igaz, hogy néhány kontúr vonal még hiányzik, de azok ráérnek :). 34 különböző szín van benne és több mint 10.000 öltés..Nagyon büszke vagyok magamra.





A minta egy orosz keresztszemes magazinból van.

2010. augusztus 11., szerda

Tejberizstorta

Ez a recept is már régóta várakozik kipróbálásra. A Zsírszegény sütemények című könyvből való.


4 dl tejben(adunk hozzá pici reszelt citrom héjat) felteszek főni 10 dkg rizst 20 percre. Közben 7 dkg margarint habosra keverek 12 dkg cukorral, majd adok hozzá 4 tojás sárgát, 1 csomag vaníliás pudingport, 1 teáskanál sütőport, 25 dkg túrót és a keményre felvert tojás fehérjéket. Végül a rizst is belekeverem. Formába öntöm és 180 fokos sütőben 40 percig sütöm. Lehet bele tenni gyümölcsöt is, de nekem ma kimaradt belőle.

Virslivel töltött tészta tejszínes gomba mártásban

A legjobb módja, hogy ne unatkozzunk, ha csinálunk valami finomat, bár be kell valljam ha készen veszem kb 3 órát megspóroltam volna magamnak....na de néha blogolni is kell :)

Az első lépés a tészta elkészítése volt. Nemrég megkaptam Piros Christa Nélkülözhetetlen tésztakönyvét, úgyhogy ebből vettem a receptet.
30 dkg lisztet összedolgozok 3 tojással és egy csipet sóval, majd alaposan összegyúrom (a könyv szerint minimum 6 percig). Lefedjük egy konyharuhával, majd 30 percig pihentetjük. Ezután kinyújtjuk és formázzuk. Én ketté vágtam miután kinyújtottam, és az egyik lapot pár centinként lefedtem virsli kockákkal. A virslik közötti réseket megkentem felvert tojással, majd lefedtem a másik lappal és összenyomkodtam. Végül pedig feldaraboltam. Ezután már csak száradni kellett hagyni, amit én nem bírtam kivárni, úgyhogy rögtön forrásban lévő vízbe dobtam és megfőztem. Amire legközelebb jobban kell majd figyelnem, az a méret. Túl nagy kockákat vágtam ki és így hatalmasra megdagadtak.

A szószhoz kevés margarint olvasztottam egy serpenyőben, majd rádobtam pirulni egy fej felkockázott hagymát, felszeletelt gombát és a maradék virslit. Amikor már majdnem elfőtte a levét felöntöttem 2 dl tejszínnel, megsóztam, borsoztam,szórtam bele egy kis szerecsendiót, reszelt sajtot és addig forraltam amíg teljesen felolvadt benne.

2010. augusztus 5., csütörtök

Bukta

A fagyasztó ürítés folyamata során találtam egy csomó túrót, amit fel kellett használni. Az "Édeskönyv"-ben találtam is hozzá receptet.


3/4 dl langyos tejben elkeverek 20 g porcukrot, 40 g lisztet és 30 g élesztőt, majd hagyom felfutni.Egy tálba szitálok 60 dkg lisztet,50 g porcukrot,pici sót, majd adok hozzá reszelt citromhéjat, 120 g olvasztott vajat, 3 tojássárgát és 1 egész tojást,valamint 3 dl tejet.Végül az élesztős tejet is hozzáadom, majd alaposan átgyúrom és lefedve a duplájára kelesztem. Kinyújtom, téglalapokat vágok ki belőle,a közepükre rakok tölteléket, majd összesodrom őket. Vajas tepsibe kerülnek, megkenem a tetejüket olvasztott vajjal, majd 180 fokon aranybarnára sütöm. Nálunk most túrós készült, amihez 30 dkg túrót összekevertem, 1 tojással, 10 dkg porcukorral,3 evőkanál tejjel, mazsolával és 1 keményre felvert tojásfehérjével.

2010. augusztus 4., szerda

Tojásos lecsó

Ha már "Kezdők Konyhája", akkor itt a helye ennek is. (Lehet irigykedni, mert ma Párom főzött) :)


Kevés olajon megpirítunk 10 dkg felkockázott szalonnát,kolbászt és 1 fej felkockázott vörös hagymát. Dobunk rá 0,5 kg paradicsomot és 1 kg paprikát, majd picit megsózzuk. Fedő alatt, időnként átkeverve addig főzzük, amíg a paradicsom teljesen szétfő. Ekkor 2-3 felvert, sós-borsos tojást dobunk rá és még pár percig kevergetjük.

Töltött krumpli

Nem egy gusztusos étel, viszont annál finomabb. :)


Pár szem nagyobb krumplit héjastól megfőzünk enyhén sós vízben, majd megpucoljuk és félbe vágjuk őket. Mindegyik aljából levágunk 1-1 kis csíkot, hogy megálljanak,majd a közepüket kivájjuk. Ezeket a "maradékokat" egy tálban összenyomjuk a töltelékhez, majd adunk hozzá 1 felvert tojást, felkockázott párizsit, szalonnát, reszelt sajtot és füszerezzük (só,bors,fokhagyma).  A kivájt krumplikat egy enyhén vajas tepsibe fektetjük,majd megtöltjük őket. A tetejére 1 doboz tejfölt elkeverünk reszelt sajttal és ezzel locsoljuk meg. Forró sütőben aranybarnára sütjük.

2010. augusztus 3., kedd

Reggeli kenyér

Mert már megint elfelejtettem kenyeret venni :)


3 dl langyos tejben feloldok 2 dkg élesztőt és 2 evőkanál cukrot, majd meleg helyen felfuttatom. Közben 45 dkg lisztet elmorzsolok 3 dkg vajjal és pici sóval. Végül hozzákeverem a tejet is. Alaposan meggyúrom, majd 1,5 órát pihentetem. Ezután újra átgyúrom, megformázom és egy tepsin újra 30 percet kelesztem. 180 fokos sütőben aranybarnára sütöm.

Joghurtos muffin

Ideje volt már egy újabb adag édes élvezetnek,úgyhogy gyorsan legyártottam egy jól bevált recept szerint.


Összekevertem 2 bögre lisztet,1 bögre joghurttal, 1/4 bögre olajjal, kb 0,5 bögre meggylével, 1 zacskó sütőporral, 1 teáskanál vaníliaromával, 1 bögre cukorral,1 tojással és 1 bögre meggyel. Formákba töltöttem és 180 fokon aranybarnára sütöttem őket.