Üdvözlök minden kedves Látogatót!

2010. december 25., szombat

Kávés ostya

Egy újabb gyors, de annál finomabb nassolnivaló. :)


Felteszünk főni 4 adag kávét (nálunk ez 2 nescafe volt), közben 25 dkg darált kekszet összedolgozunk 1 evőkanál rummal, 25 dkg margarinnal és 25 dkg porcukorral. Amikor kész a kávé beleforgatjuk a kekszbe és megkenünk vele 1 ostyalapot (boltokban készen kapható), a tetejére is teszünk egy lapot és így lehet rétegezni, ameddig jól esik.

Piskóta variációk

Idén karácsonykor semmi vendégeskedés, semmi stressz, csak szűk családi kör- mi és Anyósék-, úgyhogy csak ezek az "édes kis semmiség"-ek készültek.

Első lépésként sütöttünk 1-1 hat tojásos sima és kakaós piskótát, majd félbe vágtuk.

1 kis üveg nutellát összedolgoztunk 25 dkg margarinnal és ezzel megkentük a sima piskótát.

 A kakaós piskótához pedig 20 dkg margarint habosra kevertünk 25 dkg porcukorral, majd beledolgoztunk 25 dkg túrót és 1 citrom kifacsart levét-mehet bele gyümölcs is,mazsola is, teljesen személyre szabható. :)

Boldog Karácsonyt!

2010. december 11., szombat

Mézeskalács

Én sem maradtam ki a kalács gyártásból, bár nálam a díszítés elmaradt- nem szeretem a túl édeset. :). Recept a Praktikából.

25 dkg mézet, 10 dkg margarint és 10 dkg cukrot egy lábasba teszek és addig melegítem, amíg a margarin megolvad. 0,5 kg lisztet elkeverek 1 kiskanál szódabikarbónával, 2 evőkanál mézeskalács fűszerkeverékkel, 1 tojással és 2 tojássárgával, majd hozzáadom a mézet. Alaposan összegyúrom, majd kinyújtom, kiszaggatom, tepsire teszem, lekenem tojásfehérjével és forró sütőbe tolom 10 percre.

Egy adagot megpróbáltam pihentetni 1 éjszakát, de másnapra sajnos használhatatlanul összetöredezett, nem lehetett gyúrni...

Édes-savanyú marha

Meglepően finom lett, biztos, hogy gyakran fog készülni.
Kicsit több, mint 0,5 kg marhahusit felkockázunk és pár órára szójaszószba áztatjuk. 3 evőkanál lisztet összekeverünk 2 tojással, majd a húsra öntjük és alaposan elkeverjük. Forró olajban óvatosan aranybarnára sütjük őket, hogy ne ragadjanak össze, majd félretesszük. A szószhoz 10 evőkanál ananászlevet felhigítunk 3,5 evőkanál vízzel, 3 evőkanál worcester szósszal, 4 evőkanál szójaszósszal, 3 evőkanál fehérborecettel, 2 evőkanál cukorral, 4 evőkanál ketchuppal és 1 teáskanál fokhagyma kivonattal. 4 evőkanál lisztet egy tálba szitálunk, majd fokozatosan hozzáöntjük a mártást és simára keverjük. Pici olajon megfuttatunk egy fej felkockázott vöröshagymát, majd hozzáadunk pár leveseskanál (merőkanál) ananászkockát és a mártást. Az egészet összeforraljuk, majd a húsra öntve tálaljuk.

Narancsos csokis keksz

Chefviki után szabadon :)
4 dkg kakaóport elkeverek 1 zacskó sütőporral, 20 dkg liszttel, 6 dkg cukorral, 1 zacskó vaníliás cukorral, 2 evőkanál narancslekvárral, 1 narancs kifacsart levével, 10 dkg vajjal és 2 evőkanál mézzel. Alaposan összedolgozom, majd gombócokat formálok belőle; sütőpapíros tepsire teszem és 10 percre 200 fokos sütőbe tolom.