Üdvözlök minden kedves Látogatót!

2015. február 25., szerda

Kert

Nagyon irigykedek mások kertjére, mert nálam még alig indult el valami.


Ezt az állatkertben fotóztam hétvégén.




Kb 2 hónapja ültetett hóvirágokból 1 előbújt.


Nárcisz


Az egyik sziklakerti növénykém virágzik.


Áfonya


Törökszegfűk

Kasvirágok

Rozmaring

Tulipán

Azálea

Rebarbara

Felirat hozzáadása

Jácint

Nyári orgona


Spenót

Áfonya bimbó

Füge bimbó

Még néhány nárcisz (összesen kb 140 db van belőle)


Kivi bimbó

A cidó is átvészelte a telet

Eper

2015. február 9., hétfő

Pizza valentin napra

A jól bevált pizza recept, "romantikusra formálva".

Tészta citromos tejszínmártásban

Hozzávalók:
400 g tészta
só,bors
2 gerezd zúzott fokhagyma
200 ml tejszín
1 citrom leve és egy kis citromhéj
175 ml zöldség alaplé
spenót,cukorborsó-elhagyható
Kb 1 tk keményítő-ha nagyon híg lenne a mártásunk

A tésztát a leírás szerint készre főzzük. A fokhagymát kevés olívaolajon megpirítjuk. Ha használunk spenótot, vagy cukorborsót akkor a fokhagymával együtt pár percig együtt pároljuk. Hozzáadjuk a tejszínt, citromlevet és héjat, a levest, majd sózzuk,borsozzuk. Összeforraljuk. A tejszín minőségétől függően néha előfordul, hogy a mártásom híg marad, ilyenkor a keményítőt elkeverem egy pici vízzel és  ezt is beleforralom, ettől szépen besűrűsödik. Tálaláskor a tésztát tányérra tesszük és meglocsoljuk egy kis szósszal.

Lekváros leveles szívecskék

Hozzávalók:
Leveles tészta vagy linzer tészta
lekvár
1 tojás felverve

Nagyon  gyors és finom desszert. Én a reggeliből maradt tésztát tüntettem el vele.

A leveles tésztát szív alakú sütiformával kiszaggatjuk és kettesével párba rakjuk.

Minden párból az egyikre teszünk egy kis lekvárt.


A másik felét pedig ráborítjuk. Villával megnyomkodjuk a szélüket. Lekenjük őket tojással és forró sütőben aranybarnára sütjük.


Baconbe tekert csirkecomb filé

Hozzávalók:
Bacon
csirkecomb filé
só,bors
méz

A csirkecomb filét nagyobb kockákra vágjuk, sózzuk,borsozzuk. Mindegyik szeletet egy-egy fél baconbe tekerjük, szorosan egymás mellé tesszük egy tepsiben. Újra megszórjuk sóval, borssal és meglocsoljuk egy kis mézzel. Forró sütőben ropogósra sütjük.

Leveles tésztán sült tojás

Hozzávalók:
Leveles tészta
tojás
bacon
sajt

bors

A tésztából nagyobb kockákat vágunk ki és a széleit felhajtjuk, én egy kis vizes ecsettel megszoktam kenni a szélét, mert egyébként sütés közben mindig szétnyílik. Megtöltjük baconnel, ráütjük a tojást. Megszórjuk sóval, borssal, reszelt sajttal. Forró sütőbe toljuk és addig sütjük, amíg a tojás megkeményedik.






Főzőtanfolyam indul


2015. február 5., csütörtök

Meggyes limonádé koncentrátum

Hozzávalók:
5 csésze citromlé
6 csésze cukor
6 csésze kimagozott meggy

A meggyet leturmixoljuk. Összekeverjük a cukorral, citromlével és egy lábasban addig melegítjük, amíg a cukor felolvad benne. Átszűrjük, hogy a nagyobb darabok ne kerüljenek bele. Üvegbe töltjük, ebből a mennyiségből kb 3 lesz tele. Fogyasztáskor ásványvízzel hígítjuk. Ha nagyobb mennyiséget csinálunk belőle, akkor érdemes tartósítani, mert pár hétnél tovább nem áll el, bár nálunk ez 1 hét alatt elfogy, pedig csak ketten vagyunk. A tartósítást tartósítószerrel vagy pedig nedves dunszttal tudjuk csinálni.

Lángos

Hozzávalók:
0,5 l tej
3,5 g instant élesztő
1 kg liszt
200 g tejföl/kefír
2 csipet szódabikarbóna
pici cukor
4 kk só
0,5 dl olaj


A lisztben elkeverjük az élesztőt, sót, pici cukrot, szódabikarbónát. Hozzákeverjük a többi hozzávalót és alaposan összedolgozzuk. A tészta egy kicsit ragadós marad, ezért a formázásnál kell még hozzá liszt. Letakarva, meleg helyre félretesszük, kb 1 órára, hogy megkeljen. Ezután kicsi cipókat formázunk, ellapogatjuk őket és széthúzogatjuk (vagy kinyújtjuk), de vigyázzunk, hogy ne túl vékonyra, mert akkor nagyon kemény lesz a tészta. Forró, bő olajba tesszük és mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Vigyázzunk, mert gyorsan sülnek, könnyen megégnek. Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül. A tetejére tegyünk fokhagymás tejfölt és sajtot.Ebből kb 30-35 db sül ki, a méretüktől függően. Egy kis családnak bőven elég a tészta felét bekeverni.

Spenótos-diós tészta

Hozzávalók:
kb egy fél zacskó kifőtt tészta
50 dkg spenót
1-2 marék dió nagyobb darabokra vágva
vaj, olívaolaj
1 pici szerecsendió
só,bors
kb 1 dl tejszín


A tésztát a szokott módon sós vízben kifőzzük, leszűrjük. Kevés olívaolajjal kevert vajra (így a vaj kevésbé barnul meg) dobjuk a megmosott spenótot és diót. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval. Hozzákeverjük a tésztát, tejszínt. Összeforraljuk és még forrón tálaljuk.

Hagymás pite

Hozzávalók:

Tészta:
18 dkg liszt
10 dkg vaj
1 kk só
3 ek víz
1 tojás

Töltelék:
3 nagy hagyma megtisztítva és felkarikázva
petrezselyem,só,bors
8 dkg sajt lereszelve
0,5 dl főzőtejszín
1 kis doboz tejföl
1 tojás




A tészta egy sima vajas tészta, tehát minden hozzávalót összegyúrunk (gyorsan, hogy a vaj ne olvadjon meg-én többnyire még hidegen lereszelem a vajat, így gyorsan bele lehet dolgozni a lisztbe). Celofánba csomagoljuk és hűtőbe tesszük 0,5-1 órára. Kinyújtjuk és kibélelünk vele egy pite formát, sütőpapírt terítünk rá, megszórjuk száraz babbal/rizzsel nehezéknek és  előmelegített sütőben elősütjük egy kicsit (kb 10 perc). A töltelékhez a hagymát kevés vajon szépen megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a petrezselymet és tejszínt. Összeforraljuk. A tűzről levéve belekeverjük a sajtot, tojást és tejfölt. Óvatosan rásimítjuk a a tésztára (miután leszedtük róla a nehezéket és papírt) és további 30 percet sütjük.