Biztos mindenkinek vannak bevált konyhai praktikái, én már évek óta gyűjtögetem őket innen-onnan, itt az ideje, hogy egy helyre kerüljenek. Itt az első részlet belőlük.
2. Ha liba nem sült elég ropogósra.A sütési idő letelte előtt 10 perccel kenjük be a bõrét sörrel, majd a sütőt ismét állítsuk magas hőfokra, vagy egyszerűen locsoljunk a libára egy pohárka konyakot. Ne aggódjunk: a szesz elpárolog, és nem befolyásolja a libasült ízét.
3. Ha csomóssá vált a feloldott zselatin Még egyszer hevítsük fel a zselatinos masszát, majd a szokásos módon használjuk fel.
4. Ha a rántott hal belül nyers maradt ,tegyük grillsütőbe vagy grilles mikrosütő rövid, de legerősebb programjára
5. Ha zöldségek főző vízébe szódabikarbónát teszünk, akkor megőrzi a színét.
6. Ha a frissen pucolt gyümölcsöket citromos vízzel átdörzsöljük, akkor nem barnulnak meg.
7. Ha a piskótatésztába a sütőpor mellé szódabikarbónát teszünk, akkor a tészta lágyabb lesz.
8. Ha a krumpli beszínezi a kezünket, citrommal átdörzsölve eltűnik.
9. Az elsózott leves vagy zöldség megmenthető, ha felvágott nyers krumplit ad hozzá. Ha a burgonya felszívta a sót, dobja el.
10. Ha kíváncsi rá, hogy a tojás friss-e még, helyezze hideg, enyhén sós vízbe. Ha a tojás lesüllyed, még friss. Ha a felszínen lebeg, dobja ki.
11. Egy kanálnyi durva só megakadályozza, hogy a tojásfehérjék főzés közben a vízbe folyjanak.
12. Ha összecsomósodik, néhány szem só, illetve pár csepp forró ecet vagy víz csodát tesz majd.
13. Ha a sodó összecsomósodott, forgassa meg a turmixgépben.
14. A tejszínhabot gyorsabban és keményebbre verheti fel, ha egy pár percre a mélyhűtőbe téve lehűti a tálat, a habverőket és a tejszínt.
15. Egy csomag vaj gyors meglágyításához borítson fölé egy felmelegített serpenyőt.
16. A vaj vagy növényi zsiradék mérése előtt mártsa forró vízbe a kanalat vagy csészét, s az könnyedén kicsusszan és nem ragad oda.
17. Méz vagy sűrű szirupok mérése előtt kenje ki a csészét növényi olajjal és öblítse ki forró vízzel.
18. A tojásokat szebben felverheti, ha azok szobahőmérsékletűek és a felverés előtt egy csipet sót ad hozzájuk.
19. Hogy a hal pucolásakor a pikkelyek ne borítsák be az egész konyhát, mártsa a halat egy percre forrásban lévő vízbe. Ezután a pikkelyek könnyedén eltávolíthatók.
20. A tojásfehérje felverése előtt tegye azt néhány másodpercre a mikróba. Ha kicsit felmelegszik, könnyű szilárd habot verni belőle.
21. Fokhagyma sütésekor ne hagyja, hogy a fokhagyma megbarnuljon vagy ropogósra süljön, mert keserűvé válik.
22. Ha jobb ízt szeretne adni a sasliknak és a grillezett húsoknak vagy halnak, dobjon néhány szárított fűszert, pl. édesköményt, kakukkfüvet, csombort, babérlevelet vagy szőlőhajtást a faszénre. Ezek kellemes aromát árasztanak, amely behatol a húsba is.
23. A saláta és a zeller tovább eltartható papírzacskóban, mint műanyagban.
24. Szétválaszthatja az összeállt barnacukrot, ha egy szelet kenyeret tesz a dobozba, illetve ha lereszeli a szükséges mennyiséget.
25. A felaprított petrezselyem jobban eltartható a hűtőben, ha megtisztítása után, egy konyharuhával leitatja annak nedvességet.
26. Az étel kifutását megakadályozhatja rizs vagy tészta főzésekor, ha hozzáad egy-két teáskanálnyi vajat vagy olajat a vízhez.
27. Rizs főzésekor, a szemek összetapadásának megakadályozására, adjon egy pár csepp citromlevet a vízhez.
28. A rántott csirke akkor sikerül a legjobban, ha a csirkét és a panírt is nagyon hidegen tartja. Sütés előtt a bepanírozott csirkedarabokat tegye vissza egy órára a hűtőbe.
29. A mélyhűtött halat tejben olvassza ki. A tej magába szívja a fagyott ízt és friss zamatot ad a húsnak.
30. Hogy a hal ne ragadjon le a serpenyőben, adjon egy kis sót a sütéshez használt olajhoz.
31. A húst mindig főzés közben vagy után sózza meg. Ha főzés előtt teszi ezt, a hús szaftja kifolyik.
32. Konyháját/házát megszabadíthatja a kellemetlen ételszagtól, ha lassú tűzön cukrot és fahéjat melegít a tűzhelyen.
33. Kényes porcelán vagy kristály mosogatása előtt helyezzen egy konyharuhát a mosogató aljára, hogy az puha alátétként szolgáljon.
34. A reszelőből mosogatás előtt egy fogkefével tudja eltávolítani a sajtot, hagymát, citromhéjat, stb.
35. Hogy a burgonyák hamarabb megsüljenek, főzze azokat sós vízben 10 percig, mielőtt a nagyon forró sütőbe betenné.
36. A paradicsom, őszibarack és körte hámozásának egyetlen hatékony módja, ha 1 percre forrásban lévő vízbe meríti, majd 1 percre hideg vízbe dobja azokat. Ezután a héj simán lehúzható.
37. A legtöbb gyümölcs és zöldség gyorsan beérik, ha néhány napra lezárt barna papírzacskóba teszi.
38. Lenyomva görgesse végig a citromot vagy narancsot a konyhapulton vagy sütőben kissé melegítse meg, így több lét nyerhet ki belőle.
39. A kukorica haját eltávolíthatja, ha egy nedves papírtörlővel lefelé végigdörzsöli a kukoricacsövet.
40. Hogy a vörös káposzta szép színe megmaradjon, adjon egy fél teáskanálnyi őrölt fahéjat a főzővízhez.
41. Hogy a burgonyák ne repedjenek fel, adjon egy kevés durva szemű sót a főzővízhez.
42. Hogy a borsó puha legyen, adjon cukrot a főzővízhez.
43. Ha a főzővízhez egy darab kenyeret tesz, megszüntetheti a cikória és a karfiol keserű ízét.
44. Főzés előtt citromlével meglocsolva még fehérebb lesz.
45. A hús sütés után visszamaradt szaft, tökéletes alap a főzelékeknek.
46. Az edények alján képződött fekete réteget eltüntethetjük, ha vízzel higított ecetet vagy almahéját főzünk benne.
47. A kés hagymaszagát elvesszük, ha párszor áthúzzuk nyílt láng fölött.
48. Ha a vadszárnyas kora bizonytalan, akkor először sós vízben főzzük fél puhára és csak utána süssük meg.
49. Ha nem szeretjük a túl erős vadhús ízt, akkor fedő nélkül főzzük.
50. Egy késhegynyi szódabikarbóna is elveszi az étel sós ízét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése