Üdvözlök minden kedves Látogatót!

2014. október 22., szerda

Házi praktikák I.

Biztos mindenkinek vannak bevált konyhai praktikái, én már évek óta gyűjtögetem őket innen-onnan, itt az ideje, hogy egy helyre kerüljenek.  Itt az első részlet belőlük.


1. Ha odaégett a sós vízben főtt krumpli, tegyük át egy másik lábasba és sós vízben forraljuk tovább egy kicsit, így eltűnik az égett íz.


2. Ha liba nem sült elég ropogósra.A sütési idő letelte előtt 10 perccel kenjük be a bõrét sörrel, majd a sütőt ismét állítsuk magas hőfokra, vagy egyszerűen locsoljunk a libára egy pohárka konyakot. Ne aggódjunk: a szesz elpárolog, és nem befolyásolja a libasült ízét.


3. Ha csomóssá vált a feloldott zselatin Még egyszer hevítsük fel a zselatinos masszát, majd a szokásos módon használjuk fel.


4. Ha a rántott hal belül nyers maradt ,tegyük grillsütőbe vagy grilles mikrosütő rövid, de legerősebb programjára


5. Ha zöldségek főző vízébe szódabikarbónát teszünk, akkor megőrzi a színét.


6. Ha a frissen pucolt gyümölcsöket citromos vízzel átdörzsöljük, akkor nem barnulnak meg.


7. Ha a piskótatésztába a sütőpor mellé szódabikarbónát teszünk, akkor a tészta lágyabb lesz.


8. Ha a krumpli beszínezi a kezünket, citrommal átdörzsölve eltűnik.


9. Az elsózott leves vagy zöldség megmenthető, ha felvágott nyers krumplit ad hozzá. Ha a burgonya felszívta a sót, dobja el.


10. Ha kíváncsi rá, hogy a tojás friss-e még, helyezze hideg, enyhén sós vízbe. Ha a tojás lesüllyed, még friss. Ha a felszínen lebeg, dobja ki.


11. Egy kanálnyi durva só megakadályozza, hogy a tojásfehérjék főzés közben a vízbe folyjanak.


12. Ha összecsomósodik, néhány szem só, illetve pár csepp forró ecet vagy víz csodát tesz majd.


13. Ha a sodó összecsomósodott, forgassa meg a turmixgépben.


14. A tejszínhabot gyorsabban és keményebbre verheti fel, ha egy pár percre a mélyhűtőbe téve lehűti a tálat, a habverőket és a tejszínt.


15. Egy csomag vaj gyors meglágyításához borítson fölé egy felmelegített serpenyőt.


16. A vaj vagy növényi zsiradék mérése előtt mártsa forró vízbe a kanalat vagy csészét, s az könnyedén kicsusszan és nem ragad oda.


17. Méz vagy sűrű szirupok mérése előtt kenje ki a csészét növényi olajjal és öblítse ki forró vízzel.


18. A tojásokat szebben felverheti, ha azok szobahőmérsékletűek és a felverés előtt egy csipet sót ad hozzájuk.


19. Hogy a hal pucolásakor a pikkelyek ne borítsák be az egész konyhát, mártsa a halat egy percre forrásban lévő vízbe. Ezután a pikkelyek könnyedén eltávolíthatók.


20. A tojásfehérje felverése előtt tegye azt néhány másodpercre a mikróba. Ha kicsit felmelegszik, könnyű szilárd habot verni belőle.


21. Fokhagyma sütésekor ne hagyja, hogy a fokhagyma megbarnuljon vagy ropogósra süljön, mert keserűvé válik.


22. Ha jobb ízt szeretne adni a sasliknak és a grillezett húsoknak vagy halnak, dobjon néhány szárított fűszert, pl. édesköményt, kakukkfüvet, csombort, babérlevelet vagy szőlőhajtást a faszénre. Ezek kellemes aromát árasztanak, amely behatol a húsba is.


23. A saláta és a zeller tovább eltartható papírzacskóban, mint műanyagban.


24. Szétválaszthatja az összeállt barnacukrot, ha egy szelet kenyeret tesz a dobozba, illetve ha lereszeli a szükséges mennyiséget.


25. A felaprított petrezselyem jobban eltartható a hűtőben, ha megtisztítása után, egy konyharuhával leitatja annak nedvességet.


26. Az étel kifutását megakadályozhatja rizs vagy tészta főzésekor, ha hozzáad egy-két teáskanálnyi vajat vagy olajat a vízhez.


27. Rizs főzésekor, a szemek összetapadásának megakadályozására, adjon egy pár csepp citromlevet a vízhez.


28. A rántott csirke akkor sikerül a legjobban, ha a csirkét és a panírt is nagyon hidegen tartja. Sütés előtt a bepanírozott csirkedarabokat tegye vissza egy órára a hűtőbe.


29. A mélyhűtött halat tejben olvassza ki. A tej magába szívja a fagyott ízt és friss zamatot ad a húsnak.


30. Hogy a hal ne ragadjon le a serpenyőben, adjon egy kis sót a sütéshez használt olajhoz.


31. A húst mindig főzés közben vagy után sózza meg. Ha főzés előtt teszi ezt, a hús szaftja kifolyik.


32. Konyháját/házát megszabadíthatja a kellemetlen ételszagtól, ha lassú tűzön cukrot és fahéjat melegít a tűzhelyen.


33. Kényes porcelán vagy kristály mosogatása előtt helyezzen egy konyharuhát a mosogató aljára, hogy az puha alátétként szolgáljon.


34. A reszelőből mosogatás előtt egy fogkefével tudja eltávolítani a sajtot, hagymát, citromhéjat, stb.


35. Hogy a burgonyák hamarabb megsüljenek, főzze azokat sós vízben 10 percig, mielőtt a nagyon forró sütőbe betenné.


36. A paradicsom, őszibarack és körte hámozásának egyetlen hatékony módja, ha 1 percre forrásban lévő vízbe meríti, majd 1 percre hideg vízbe dobja azokat. Ezután a héj simán lehúzható.


37. A legtöbb gyümölcs és zöldség gyorsan beérik, ha néhány napra lezárt barna papírzacskóba teszi.


38. Lenyomva görgesse végig a citromot vagy narancsot a konyhapulton vagy sütőben kissé melegítse meg, így több lét nyerhet ki belőle.


39. A kukorica haját eltávolíthatja, ha egy nedves papírtörlővel lefelé végigdörzsöli a kukoricacsövet.


40. Hogy a vörös káposzta szép színe megmaradjon, adjon egy fél teáskanálnyi őrölt fahéjat a főzővízhez.


41. Hogy a burgonyák ne repedjenek fel, adjon egy kevés durva szemű sót a főzővízhez.


42. Hogy a borsó puha legyen, adjon cukrot a főzővízhez.


43. Ha a főzővízhez egy darab kenyeret tesz, megszüntetheti a cikória és a karfiol keserű ízét.


44. Főzés előtt citromlével meglocsolva még fehérebb lesz.

45. A hús sütés után visszamaradt szaft, tökéletes alap a főzelékeknek.

46. Az edények alján képződött fekete réteget eltüntethetjük, ha vízzel higított ecetet vagy almahéját főzünk benne.

47. A kés hagymaszagát elvesszük, ha párszor áthúzzuk nyílt láng fölött.

48. Ha a vadszárnyas kora bizonytalan, akkor először sós vízben főzzük fél puhára és csak utána süssük meg.

49. Ha nem szeretjük a túl erős vadhús ízt, akkor fedő nélkül főzzük.

50. Egy késhegynyi szódabikarbóna is elveszi az étel sós ízét.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése