Üdvözlök minden kedves Látogatót!

2014. október 26., vasárnap

Házi praktikák II

Itt a második felvonás.

1. Nem ég le a tej, ha főzés előtt az edényt hideg vízzel öblítjük ki.

2. Nem szárad ki a tojássárgája, ha felhasználásig vizet öntünk rá és fóliával letakarjuk.

3. Ha a húslevesbe tojáshéjat teszünk, szép tiszta lesz-tálalás előtt le kell szűrni.

4. A daragaluska könyebb lesz, ha vajat is keverünk a tésztájába,

5. Szebb színű a tojássárgája, ha keveréskor pici sót adunk hozzá.

6. A mazsolát,gyümölcs darabokat hengergessük pici lisztbe,így nem süllyed le a tészta aljára.

7.  A torták tésztáját csak teljesen kihűlt állapotban vágjuk fel, forró vízbe mártott késsel.

8.  Az olaj hőfokát úgy ellenőrizhetjük, hogy pici zsemlemorzsát dobunk bele. Ha hólyag lesz körülötte, már elég forró.

9. A vajastésztákat mindig forró sütőbe toljuk, a kevert tésztákhoz elég kicsit bemelegíteni.

10. A kiszáradt mustárt pici citromlével felfrissíthetjük.

11. A halak elveszítik jellegzetes illatukat, ha sütés előtt néhány órát citromlével megöntözve állni hagyjuk.

12. Ha a fasírtmasszához 1 ek olajt keverünk, akkor könnyen formálható lesz, nem ragad le és nem habzik az olaj sütés közben.

13. Ha a leves túl zsíros lesz, tegyük hűtőbe, ahol a zsír megdermed és le lehet kanalazni róla.

14. A reszelt burgonya nem barnul meg, ha aludttejet adunk hozzá.

15. Újburgonyát tisztítás előtt 20 percre tegyük langyos vízbe.

16. Megégett süteményekről könnyen lereszelhető a megégett rész,így nem kell újat sütnünk.

17. Száraz hüvelyesek főző vízébe tegyünk szódabikarbónát, hogy hamarabb elkészüljenek.

18. Kissé fonnyadt burgonyákat fel lehet frissíteni, ha 1 éjszakát vízben áztatjuk. (Ez a salátára is igaz)

19. A fokhagymát csak a főzés végén, zúzva tegyük a levesbe.

20. Finomabb lesz a süteménybe tett dió, ha előtte néhány percre meleg sütőbe tesszük.

21. Ha túl lágy lett a dió vagy mák töltelék, kekszmorzsával, darált piskótával süríthetjük.

22. A besűrűsödött baracklekvár pici citromlével leturmixolva újra élvezhetővé válik.

23. Az ecetes torma jó ízű lesz ha reszelt jonatán almát adunk hozzá.

24. A sajtok mellé tegyünk kockacukrot, így nem penészesednek meg.

25. Az erősen sózott sona elveszti sós ízét, ha 1 éjszakán át forralt,hideg tejben áztatjuk.

26. Ha a zsírba sót teszünk, nem pattog ki sütés közben.

27. A megsózott petrezselyem zöldet könnyebb felvágni.

28. Ha kifutott a tej a tűzhelyre szórjunk rá rögtön konyhasót, hogy elvegye az égett szagot és könnyebb legyen tisztítani.

29. Boros ételt sose csináljunk alumínium edényben, mert íze, színe megváltozik.

30. Ha a tyúk nehezen puhul meg, öntsük fél pohár konyakot a főzővízbe.

31. A frissen kirántott csirkecombok közé fektessünk néhány szál kaprot, hogy aromásak legyenek.

32. Ha nem egyforma méretű krumplikat főzünk, a nagyobbakat szurkáljuk meg egy kötőtűvel, hogy egyszerre készüljenek el.

33. A megmaradt, kihűlt főtt krumplit forró olajban átsütve felfrissíthető.

34. Ha a hurkát sütés előtt meleg vízbe mártjuk, nem fog kipukkadni.

35. Finomabb lesz a virsli ha nem vízben, hanem gőzben főzzük meg.

36. Ha a levesnek nincs szép színe, akkor kevés zsírban pirítsunk sárgarépát, majd adjuk a leveshez.

37. Ha fánkot sütünk akkor 50 dkg liszthez tegyünk 4 ek rumot, így nem szívja magába az olajat.

38. Sózzuk meg a rántást így nem ég le.

39. Ha a káposzta túl puha a szeleteléshez, tegyük 1 órára jeges vízbe.

40. Ha a szárazkolbászt hideg vízzel átmossuk, könnyebben lejön a bőre.

41. A velős csont mindkét végét sózzuk meg főzés előtt, így a velő benne marad.

42. Ha a télire eltett savanyúság elfogy, a levét ne dobjuk ki. Ecet helyett használjuk savanyításra.

43. A zöldbab szép színe megmarad, ha fedő nélkül főzzük.

44. Még finomabb lesz a töpörtyűs pogácsa, ha fehérbort adunk a tésztához.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése