Üdvözlök minden kedves Látogatót!

2010. május 28., péntek

Tejes zsemle

A legújabb szerzeményem a "Kenyérsütés" című könyv Marjie Lamberttől. Tele van igazán finom és látványos kenyérfélékkel, de mivel nekem még nem megy valami profi módon a kelt tésztával való bánás ezért egy egyszerűvel próbálkoztam meg belőle.


170 ml langyos tejbe teszek 1/4 kanálnyi cukrot, majd belemorzsolok 1,7 dkg friss élesztőt. Kb 15 perc alatt felfuttatom. Egy másik tálban 25 dkg lisztet elkeverek 1/2 teás kanál sóval, majd hozzáadom az élesztős tejet is. Az egészet alaposan meggyúrom, majd 2 órára meleg helyre teszem. Az idő leteltével újra átgyúrom, majd narancs méretű golyókat tépkedek belőle,amiket zsemle alakúra formálok. Ezeket sütőpapíros tepsire teszem. A tetejükre szezámmagot,tökmagot is lehet szórni.Újabb 20 percig hagyom pihenni majd 200 fokra előmelegített sütőbe tolom és 20-25 perc alatt készre sütöm. A sütési idő letelte előtt pár perccel megkenjük a zsemlék tetejét forró tejjel,hogy a külsejük ropogós legyen.


3 megjegyzés: