Hozzávalók:
Cékla
torma felcsíkozva
5 l víz
70 dkg cukor
4 dl 20%os ecet
8 dkg só
1 ek köménymag
Na-benzoát
A céklákat meghámozzuk, majd feltesszük főni őket. Amikor megpuhultak, leszűrjük, majd felkarikázzuk. A vizet felforraljuk, majd beletesszük a cukrot,sót, köménymagot és pár percig egyőtt főzzük. Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Ekkor hozzáadjuk az ecetet. Ha szeretnénk bele tartósítőszert akkor a Na-benzoát leírását követve elkészítjük. ( 1 zacskót elkeverünk 0,5 liter forró vízzel. Majd a felöntőlé minden literéhez számolva fél decit adunk, azaz kb 2,5 dl.) Én csak az üveg tetejére szoktam szórni egy kicsit. A céklákat kifertőtlenített üvegekbe töltjük, mindegyikbe teszünk pár szál tormát, majd felöntjük a lével. Lezárjuk őket és mehetnek a polcra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése