Hozzávalók:
hordó, vödör-bármi amiben a savanyúságot tárolni akarjuk, a lényeg, hogy legyen teteje is
1 liter 10%os ecet
4 liter víz
75 dkg cukor
12 dkg só
2,5 dkg borkén
2 gramm Na-benzoát
mustármag
1 torma megpucolva,feldarabolva
1 csomag kapor
babérlevél
bors
zöldségek
Igazán egyszerű dolgunk van, mert mindössze az összes hozzávalót kell beleöntenünk a hordónkba, majd beletennünk az alaposan megmosott zöldségeket. Én többnyire a végével kezdem és a száraz hozzávalókat keverem először össze, és az ecetet csak a legvégén adom hozzá, hogy ne csípje annyira az orrom. Bármilyen zöldség kerülhet bele, amit szeretünk, a lényeg, hogy nagyon nagyon alaposan sikáljuk meg mielőtt beletesszük. A nagyobb zöldségeket érdemes feldarabolni. Nálunk általában karfiol, répa, hagyma,káposzta,uborka,brokkoli, dinnye, zöld paradicsom kerül bele. Folyamatosan után tölthető, így épp akkor kerülnek bele a zöldségek amikor idényük van, vagy nagyon olcsón meg lehet venni őket. Én általában évente egyszer cserélem rajta a levet. Az elején érdemes egy nagyobb tányért rátenni a zöldségekre, hogy lenyomódjanak a lébe. Arra, figyeljünk, hogy semmiféle fém ne kerüljön bele (én első évben egy fém fedővel nyomtam le, és nem lett jó vége).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése