Üdvözlök minden kedves Látogatót!

2011. június 7., kedd

Eperszörp/Mézes eperöntet

Hétvégén voltunk Anyóséknál epret szüretelni, de sajnos az eső előbb odaért, úgyhogy kénytelen voltam befőzni.



A szörphöz 2 kg epret megtisztítottam és leturmixoltam. Felöntöttem 1 l vízzel, majd kb 10 percig forraltam. Ekkor lehúztam a tűzről és leszűrtem. Lemértem a már szűrt lé súlyát (nekem kicsit több mint 2 kg volt) és visszatettem főni ugyanannyi tömegű cukorral(2 kg). Vagyis 1 kg eper léhez 1 kg cukrot adunk. KB 30 percig lassú tűzön forraltam, a habot folyamatosan leszedtem. Végül steril üvegekbe töltöttem. Nem használtam tartósítószert, mert hűtőben tárolva eláll addig amíg elfogyasztjuk.
Készült még belőle mézes eper öntet. Ehhez leturmixoltam 1 kg epret, majd leszűrtem. Elkevertem 20 dkg mézzel. majd üvegekbe töltöttem. 20 percig tartó vízfürdőben gőzöltem. Ebből csináltam eper levet is. Ehhez a leturmixolt, beédesített, de nem leszűrt levet felhígítottam szénsavas ásványvízzel. Páromnak nagyon ízlett.

3 megjegyzés:

  1. Lehet hogy elverte az eső , de akkor is gyönyörködtem az epredben. Biztos nagyon finom a szörpöd!

    VálaszTörlés
  2. Nothing is better than homemade jam.

    VálaszTörlés