Üdvözlök minden kedves Látogatót!

2016. május 31., kedd

Tejmentes eper krémleves

A kert telis-teli van friss gyümölcsökkel, ilyenkor rengeteg finomságot lehet készíteni pillanatok alatt.

Hozzávalók:
200 g eper
50 g málna
50 g ribizli (csak mert most találtam a kertben)
250 g meggle decor
0,5-1 dl frisssen facsart almalé

A gyümölcsöket és a meggle decort botmixerrel összeturmixoljuk. Ettől a krém fel fog habosodni(-be lehet tölteni palacsintába, nagyon finom). Összekeverjük annyi almalével, hogy kellemesen folyós állagú legyen, majd betesszük a hűtőbe pár órára.A hűtőből kivéve, friss gyümölcsökkel tálaljuk.

2016. május 30., hétfő

Gesztenyés nyúl húsleves

Hozzávalók:
10-15 szem megtisztított gesztenye
kb 30 dkg húsos nyúlcsont (nálunk ez 2 comb volt amiről leszedtem előtte a húst a bébiételhez)
2 répa felkockázva
1 fehérrépa felkockázva
1/2 karalábé felkockázva
1 ek ételízesítő
1 paradicsom
kb 1/4 kg borsó
3-4 l víz
pici rozmaring

Az összes hozzávalót feltesszük főni. Amikor felforrt alacsony lángra vesszük és a zöldségek puhulásáig főzzük, ez kb 30-40 perc a kockák méretétől függően.

Eper torta tej és tojásmentesen






Hozzávalók:

1 nagy doboz Meggle decor
200 g eper+ a díszítéshez
1 kis tábla tej mentes étcsokoládé
3 tk expressz zselatin
1 ek cukor

A kész,megsült piskótát ketté vágjuk. Az alsó lapra egész eper szemeket állítunk.A meggle decort ketté osztjuk és az egyik adagból kiveszünk kb 0,5 dl "tejszínt". Az epret a cukorral egy lábasba tesszük, öntünk alá egy kis vizet, hogy ne égjen le és puhára főzzük, ez kb 10 perc, alaposan összeturmixoljuk. Amikor langyos belekeverünk 1 tk zselatint. Az egyik adag meggle decorba keverünk 1 tk expressz zselatint és keményre felverjük. Óvatosan belekeverjük az epres krémet és a 2 piskóta közé kenjük. Betesszük a hűtőbe pár órára megdermedni. Ha már elég szilárd, akkor a csokit egy másik lábasba kockázzuk, hozzáöntjük a félre tett pici "tejszínt" és gőz fölött megolvasztjuk. A másik adag meggle decort szintén 1 tk expressz zselatinnal felverjük és hozzákeverjük a langyos csokikrémet. Ekkor bekenjük vele a torta tetejét és oldalát, majd mehet vissza a hűtőbe másnapig. Ha valaki úgy járna mint én, hogy bekeverte a csokis krémet és hirtelen menni kell a Babához, majd mire visszaér már kemény és nem lehet kenni, akkor habzsákból rá lehet nyomni a torta tetejére, vagy megenni egy kis eperrel.



2016. május 29., vasárnap

Pita házi kolbászkákkal fokhagymás majonézzel





Hozzávalók a pitához:
1 ek méz
350 ml kézmeleg víz
1 zacskó szárított élesztő
600 g liszt
2 tk só
pici bors

A mézet feloldjuk a vízben, majd belekeverjük az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet,sót,borsot összekeverjük, majd beledolgozzuk az élesztős vizet. Alaposan összegyúrjuk, majd 10 egyenlő részre osztjuk, kis pita formákra nyújtjuk és lisztezett felületen kb 1 órát hagyjuk kelni. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük őket, egyszerre 3 darabot (vagy amennyi befér). Kb 5 perc alatt felpuffadnak, innentől még 2 percig sütjük őket.


Hozzávalók a kolbászokhoz:
0,5 kg darált hús
1 marék zsemlemorzsa
kb 0,5 dl olívaolaj
sok-sok fűszer (só,bors,pirospaprika,majoranna,oregánó,bazsalikom,őrölt kömény)
4 gerezd zúzott fokhagyma
1 kis reszelt hagyma

Alaposan összedolgozunk mindent, majd kis kolbász formákat csinálunk belőle. Kiolajozott tepsibe tesszük őket és 200 fokon ropogósra sütjük.

Fokhagymás majonéz:
1/2 csésze majonéz
6-7 gerezd zúzott fokhagyma

Alaposan összedolgozzuk a 2 hozzávalót.

Az összeállításnál levágjuk a pita végét, majd széthúzzuk őket. Az így létrejött zsebet megkenjük a majonézzel, megtöltjük paradicsommal,salátával, uborkával,hagymával és a kolbászkákkal.

2016. május 28., szombat

Epres-chia magos műzli szelet

Hozzávalók:
200 g eper felkockázva
1,5 ek chia mag
pici víz (kb 0,5 dl)
2 ek méz
100 g nagy szemű zabpehely
20 g kis szemű zabpehely
kb 8 kocka tejmentes étcsokoládé felkockázva
50 g lenmag
10-15 g napraforgómag

Az epret,mézet és vizet feltesszük főni alacsony lángon. Folyamatosan kevergetjük, mert könnyen leég.Ha szükséges még öntünk alá egy kis vizet. Addig főzzük, amíg az eper levet enged és pépes lesz, ekkora a chia magok is megduzzadnak. Az összes többi hozzávalóval összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és kb 40 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük és légmentesen záródó edénybe tesszük.


őszibarack-körte pép babáknak

Hozzávalók:
1/2 kisebb lédús körte
1 őszibarack

A gyümölcsöket megmossuk, meghámozzuk és újra megmossuk. Ezután kis lyukú reszelőn lereszeljük, közvetlenül tányérba, hogy a levük is megmaradjon. Összekeverjük és már adhatjuk is a babának.

2016. május 27., péntek

Csípős kovászos uborka

Egy kis meglepetés az Uram 30-dik születésnapjára.

Hozzávalók:
kovászolni való uborka
fokhagyma vékonyan felkarikázva
1 hegyes erős paprika felcsíkozva
chili pehely
kapor
kenyér
minden liter vízhez 1 ek só

Az uborkát alaposan megmossuk, a 2 végét levágjuk, és keresztben bevágjuk őket. Egy nagy üveg aljába kaprot és fokhagyma cikkeket rakunk, erre jön egy réteg uborka, majd fokhagyma, kapor, pici chili pehely. Erre újra uborka, kapor,fokhagyma, chili. Az uborka réseibe beletömködjük a paprika csíkokat. A legtetejére kenyeret teszünk, felöntjük a lével és pár napra tűző napra tesszük. Amikor kásás lesz a lé, akkor megkóstoljuk és ha már jó akkor leszűrjük a léből a kenyeret, és tiszta üvegben hűtőbe tesszük.

Édeskrumpli püré babáknak

Hozzávalók:
1 kis édes krumpli

A krumplit megmossuk, meghámozzuk, újra megmossuk. Felkockázzuk és kicsi vízzel feltesszük főni (vagy mehet a párolóba), kb 5-10 perc alatt megpuhul. Ekkor leöntjük a levét és leturmixoljuk, vagy pici lyukú szitán átnyomjuk. Én az utóbbit szoktam, hogy ha esetleg maradna benne valami keményebb amit pucolásnál nem vettem észre, akkor az fent akad. Ha nagyon "nyálkás", ragadós lenne magában, akkor 1-2 babakanál forralt majd visszahűtött vízzel keverjük el.

Körtepüré babáknak

Imádok "főzni" a Picúrkámnak, minden íznek annyira tud még örülni.

Hozzávalók:
Körte

Szép, érett,lédús körtét megmosunk, majd meghámozunk és újra megmosunk. Apró lyukú reszelőn lereszeljük közvetlenül egy tányérba, hogy a leve is megmaradjon. És kész is, adhatjuk a babának és vele együtt örülhetünk :)


2016. május 22., vasárnap

Tej-tojás mentes erdei gyümölcs fagyi

Hozzávalók:
1 kis doboz cocomas
1 kis cocomas doboznyi kókusztej
300g fagyasztott erdei gyümölcs
4 ek cukor


Az erdei gyümölcsöt és a cukrot feltesszük főni, addig melegítjük amíg levet nem enged. Ha nem szeretjük a magokat akkor át lehet préselni, ilyenkor tovább kell főzni, de én nem szoktam mert picit darabosan jobban szeretem. Ha egy picit hűlt a gyümölcs akkor belekeverjük az összes többi hozzávalót és mehet a fagyasztóba. Időnként átkeverve kb 5 óra alatt megdermed. Fogyasztás előtt érdemes 20 perccel korábban kivenni.

Tej-tojásmentes piskóta karobporral

Hozzávalók:
150g cukor
3 ek karobpor (vagy 5 ek kakaó)
250g liszt
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 kk szódabikarbóna
csipet só
6 ek olaj (én szőlőmagolajat használtam most)
2 ek almaecet
300 g víz
pici reszelt citromhéj

Először összekeverjük a száraz hozzávalókat, aztán külön tálban a nedveseket. Végül csomómentesre keverjük a kettőt egymással. 200 fokos sütőben kb 30 percet sütjük. Tűpróbát végzünk.

2016. május 19., csütörtök

Elindult a facebook oldalunk, mostantól ott is meg lehet találni a recepteket és írni is tudtok Nekem!

https://www.facebook.com/kezdokkonyhaja/


Házi műzli szelet

Hozzávalók:
250 g aszalt sárgabarack 1 éjszakát áztatva annyi vízben amennyi pont ellepi
100 g mazsola
100 g magkeverék (mogyoró,dió,lenmag,napraforgómag-amit szeretünk)
2 ek szőlőmagolaj
1 csipet só és fahéj
100 g zabpehely

A barackot feltesszük főni a levével együtt kb 5 percre.Ennyi idő alatt megpuhul, ekkor leöntjük róla a levet és összeturmixoljuk. Összekeverjük az összes többi hozzávalóval jó alaposan,hogy ne maradjanak száraz részek. Belesimítjuk egy sütőpapíros tepsibe és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb 30 percre, vagy amíg megszárad. Hagyjuk kihűlni, majd felszeletjük. Légmentesen záródó dobozban tároljuk,

2016. május 15., vasárnap

Botond

Most egy kicsit nézzétek el nekem, de egy csomó fénykép jön a kis fiamról, aki 6 hónapos lett, dicsekednem kell Vele :)





















Töltött krumpli tej és tojásmentesen

Apának ma tojással töltött krumpli készül, de én még mindig nem ehetek a szoptatás miatt ilyesmit, szóval kicsit átalakítottam a receptet.

Hozzávalók:
3 db héjában főtt krumpli
3 gerezd zúzott fokhagyma
só,bors
5-6 ek rizstejszín
párizsi felkockázva
violife olvadós növényi sajt

A krumplik tetejét vékonyan levágjuk és a közepüket kivájjuk. A kiszedett krumplit összetörjük a sóval,borssal,fokhagymával,párizsival és annyi rizstejszínnel hogy összeálljon. Visszatöltjük a krumplikba, megszórjuk a tetejüket olvadós növényi sajttal és forró sütőben pár percig pirítjuk.

Tejberizs rizstejből

Hozzávalók:
150 g rizs
0,5 l rizstej
1 dl rizstejszín
kb 30 g cukor

A rizst,cukrot,tejet,tejszínt egy lábasban feltesszük főni.Gyakori kevergetés mellett kb 30 perc alatt megpuhul a rizs. Ekkor elzárjuk alatta a tüzet és letakarva állni hagyjuk kb 15 percig.Tálalás előtt belekeverjük az ízlésünknek megfelelő gyümölcsöt/mazsolát.

2016. május 13., péntek

Zabkása banánnal

Hozzávalók:
50 g apró szemű zabpehely
2 ek cukor
1 banán
3 dl víz vagy növényi tej

A zabpelyhet,cukrot és vizet feltesszük főni, folyamatosan kevergetjük, mert könnyen leég. Kb 5 perc alatt készre fő és pépes lesz. Ha kész összekeverjük egy villával összetört banánnal és már ehetjük is.

2016. május 10., kedd

Mángoldos cukkinifőzelék

Még mindig a tavalyi cukkinit esszük a fagyasztóból, viszont a sok-sok friss zöldet is meg kell kóstolni a kertünkből. Ez egy tökéletes,különleges ízvilágú párosítás.

Hozzávalók:
2 marék mángold felcsíkozva
1 nagy gerezd zúzott fokhagyma
1 kis fej felkockázott hagyma
1 l tej
0,5 kg reszelt cukkini
2 ek ételízesítő
1 csipet kapor
3 ek keményítő pici vízzel folyékonyra keverve

Pici olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát,kaprot és mángoldot. Folyamatosan kevergetjük, amíg a mángold levet ereszt, hogy le ne égjen. Ha a mángold leve kezd elfőni, akkor felöntjük a tejjel, beletesszük a cukkinit és ételízesítőt. Kb 10 perc alatt puhára főzzük. Ekkor egy merülő mixerrel pépesítjük. Hozzáadjuk a keményítőt és összeforraljuk.

2016. május 9., hétfő

Akác-bodza fagylalt

Ez egy nagyon élénk virág ízű, nyári kis frissítő a különlegességek kedvelőinek.

Hozzávalók:
3 dl víz
1 dl cukor
1 citrom leve
8-8 db akác és bodzavirág
4 dl kókusztej

A vizet és cukrot összefőzzük.Ha a cukor teljesen felolvadt, akkor levesszük a tűzről, hozzáadjuk a citromlevet és a virágokat. 1 éjszakát állni hagyjuk. Másnap átszűrjük, hozzákeverjük a kókusztejet és már mehet is a fagyasztóba. Időnként átkeverjük, hogy ne egy tömbbé szilárduljon meg.

2016. május 8., vasárnap

Gyors mikrós süti

Hozzávalók:
1 ek karobpor
1/2 csésze rizstej
1/2 csésze liszt
1 ek cukor
1 ek kókuszolaj
csipet só

Az összes hozzávalót csomómentesre keverjük, elosztjuk 2 pohárba és a mikróban kb 2 perc alatt készre sütjük a legmagasabb fokozaton. Gyümölcsökkel tálaljuk.

Rózsavizes-narancsos limonádé

Hozzávalók:

2,5 dl frissen facsart narancslé
1 kis citrom leve
2-3 ek méz
kb 1,8 dl víz ( én teletöltöttem vízzel a kancsómat ami kb 2 literes és már benne volt a narancslé)
1 ek rózsavíz


Mindössze annyi a dolgunk, hogy mindent összekeverünk és jól behűtünk.

2016. május 7., szombat

Cukkinivel,csirkemellel rakott köles

Hozzávalók:
500 g csirkemell felkockázva
300 g cukkini felkockázva
1 fej hagyma felkockázva
1 nagy gerezd fokhagyma
50 g tejmentes margarin
4 ek liszt
5 dl rizstej
szerecsendió,só,bors
160 g köles
480 g víz
növényi sajt (most a violife pizzára való olvadós sajtját használtam)

A kölest a vízzel feltesszük főni, kb 10 perc alatt felszívja a vizet, ekkor levesszük a tűzről és letakarva félretesszük. A hagymát pici olajon elkezdjük pirítani, hozzáadjuk a fokhagymát és tovább pirítjuk. Végül hozzáadjuk a csirkét, sózzuk, borsozzuk és puhulásig pirítjuk. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet és összekeverjük, fokozatosan hozzáöntjük a rizstejet és csomómentesre keverjük. Amikor besűrűsödött levesszük a tűzről. Egy jénait vékonyan kiolajozunk, beletesszük a kölest, erre a csirkét, majd a cukkinit. Leöntjük a szósszal, megszórjuk a sajttal és 200 fokon kb 30 percig sütjük,

Nyers folyékony "csokoládé" tejmentes mazsolás palacsinta pitével

Eddig még nem sikerült tejmentes csoki szószt találnom, viszont ma könyvtárban jártam és kivettem az Élő ételek ünnepnapokra című kis könyvecskét és lám-lám meg is oldódott a problémám.

Hozzávalók a csokihoz:
15 dkg mag nélküli datolya legalább 2 órát vízben áztatva
2 ek kakaópor (én a szoptatás alatt kakaót sem ehetek ezért 1 ek karob port használtam)
1 kk fahéj
pici vanília kivonat
2 ek folyékony kókuszolaj

A datolyát átszűrjük (levét felfogjuk), és a kakaóval, fahéjjal, vaníliával összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a kókuszolajat és az áztató vízből annyit, hogy kellemesen folyós legyen.


Hozzávalók a palacsinta pitéhez:
4 tojás
6 dl rizstej (én vaníliásat használtam)
25 dkg liszt
mazsola
ha sima rizstejet használunk akkor 3-4 ek cukor, ha ízesítettet akkor elég édes lesz a tészta cukor nélkül is

A tojásokat egy picit felverjük, majd fokozatosan hozzákeverjük a lisztet és a tejet, csomómentesre keverjük. Egy vékonyan kiolajozott tepsibe öntjük a tésztát, megszórjuk mazsolával és forró sütőbe toljuk. Akkor jó a tészta, ha felhólyagosodott és picit megbarnult. Ha kivesszük a sütőből akkor szépen kilapul majd és szeletelhető lesz.

2016. május 1., vasárnap

Kakaós és karob poros chia puding

Már kicsit unalmas volt a natúr változat, így gondoltam feldobom kicsit a reggelinket.
Karob poros chia puding

Hozzávalók, a tejfehérje allergiás változathoz:

1 és 1/4 csésze rizstej
1/4 csésze chia mag
1 tk méz
1 tk karobpor
pici vanília kivonat

A tejet, mézet,vaníliát, karob port összekeverjük, majd hozzáadjuk a chia magot. Hűtőbe tesszük 1 éjszakára és néha összerázzuk, hogy mindenhova jusson a tejből és ne maradjanak kemény magok.


Kakaós chia puding
Hozzávalók, a gyerekbarát (esetünkben férj barát) verzióhoz:

1 és 1/4 csésze tej
1/4 csésze chia mag
1 tk instant kakaópor (én most nesquiket használtam)

Minden hozzávalót összekeverünk és hűtőbe téve, időnként összerázva hagyjuk megdermedni.