Üdvözlök minden kedves Látogatót!

2010. július 30., péntek

Rántott máj

Hirtelen nagyon megugrott az olvasóim száma :), úgyhogy ennek örömére egy -számomra- igen merész ételt csináltam, rántott májat... Be kell valljam, új kedvencem van :P. Nem hittem hogy ilyen finom lesz, főleg főtt krumplival és tejfölös uborka salátával.


Kb 40 dkg májat 30 percre vízbe áztatok, majd kezelhető darabokra vágom. A tésztához 1 tojást összekevertem 1 dl tejjel, borssal, sóval, vegetával, majorannával, petrezselyemmel, reszeltem bele 1 közepes nyers,meghámozott krumplit, majd annyi lisztet adtam hozzá, hogy jó sürü legyen. Ez kb 3 evőkanál volt. A májakat előbb lisztbe forgattam, majd megmártottam a tésztában. Végül pedig forró olajban aranybarnára sütöttem.

2010. július 29., csütörtök

Burgonyás kalács

Uzsonnára, egy kis lekvárral tökéletes.

150 ml langyos tejet elkevertem 30 g élesztővel, 1 teáskanál porcukorral, majd felfuttattam. Közben 20 dkg krumplit felkockáztam, megfőztem, majd lereszeltem. Egy nagy keverőtálba szitáltam 0,5 kg lisztet, pici sót, 7 dkg porcukrot, majd hozzáadtam a krumplit, mazsolát, 1 tojást, 7 dkg olvasztott vajat, 1 zacskó vaníliás cukrot és végül a tejet is. Alaposan összegyúrtam, majd a duplájára kelesztettem. Ezután kinyújtottam és 6 felé vágtam.

Néhány csíkot megkentem baracklekvárral. A csíkokat összesodortam, mint amikor gyurmakígyót csinálok, majd összefontam őket(3-3). Egy tepsire tettem és újra kelni hagytam kb 20 percig.

 Megkentem felvert tojással és 180 fokon aranybarnára sütöttem.

Parasztos oldalas

Már egy ideje nem jelentkeztem, többek között mert túl sok volt a munka és egy kis nátha is megtalált, de ma végre volt egy kis erőm főzni.


Vettem egy darab oldalast (70 dkg), amit feldaraboltam, lisztbe forgattam és kevés olajon egy serpenyőben megpirítottam, majd kivettem és félre tettem. A visszamaradt olajban megsütöttem kb 20 dkg felkockázott szalonnát és 1 fej felkarikázott hagymát. Ezeket is félretettem egy tálba. Ezután a serpenyőbe került kb 70 dkg felkockázott, főtt krumpli és alaposan megpirítottam. Összekevertem a szalonnás hagymával és már kész is volt a  köret. Ekkor az oldalast visszatettem a serpenyőbe felöntöttem 2 dl húsleves lével, lefedtem és addig forraltam, amíg az össze nedvesség eltünt róla.

2010. július 21., szerda

Görög saláta

Az előző csirkés leveleshez készült köretnek.


2 paradicsomot 8-8 felé vágtam, 1 kígyóuborkát felkarikáztam, 1-1 paprikát és lila hagymát legyalultam, majd mindent egy tálba tettem. Adtam hozzá félbe vágott olajbogyót és felkockázott fetát. Az öntethez elkevertem 5 evőkanál olajat (oliva ajánlott hozzá) 2 evőkanál tejföllel, zúzott fokhagymával, borssal, sóval,bazsalikommal, apróra vágott mentával és 1 evőkanál fehér borecettel. Tálalásnál ezzel locsoljuk meg a salátánkat.

Csirkés leveles

Valami olyat kellett ma főzni, amihez fel tudtam használni a maradék sült csirkét. Ilyenkor persze előkerül a receptes füzetem, amiben találtam is egy jót.


Először is szükségünk van egy turmixgépre. Ebbe belepakoljuk a csirkehúst (nekem most a hátáról és melléről került bele),2 paradicsomot felkockázva, 2 fokhagyma gerezdet, pár szelet bacont, bazsalikomot, sót, borsot és sajtot. Ha minden benne van, akkor bekapcsoljuk és alaposan pépesítjük. Ezzel megkenünk egy leveles tészta lapot, majd feltekerjük, megkenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal és 180 fokon aranybarnára sütjük.

2010. július 16., péntek

Rántott tök


Addig-addig mászkáltam tegnap a kertben, amíg végül találtam egy szép,nagy érett tököt. Rögtön leszedtem, ma pedig kirántottam a hagyományos módon  (liszt, sós-borsos tojás és zsemlemorzsa), majd sütőpapíros tepsire tettem, meglocsoltam olajjal és 170 fokon aranybarnára sütöttem. Köretnek csak tartármártás készült, de hihetetlenül finom volt :)

2010. július 15., csütörtök

Vaníliás-barackos kalács

A délutáni strandoláshoz kellett valami finom 'rágcsa'. Az ihletet az nlc- adta.

250 ml tejet elkeverek 1 evőkanál cukorral és 3 dkg élesztővel, majd meleg helyen felfuttatom. Egy tálban 0,5 kg lisztet elmorzsolok 2 dkg margarinnal, 2 tojással, 2 evőkanál cukorral, 1 tasak vaníliás cukorral, fél citrom levével és 1 evőkanál  vaníliakivonattal. Alaposan összegyúrom, majd hozzáadom a tejet is és 1 órát pihentetem. Közben főzök 1 adag vaníliapudingot. Kinyújtom a tésztát, megkenem a pudinggal, megszórom barack, banán és mazsola darabokkal. Feltekerem, tepsibe teszem, megkenem forró tejjel és 180 fokon aranybarnára sütöm.


Mint már mondtam, szabadságon vagyok, úgyhogy eljöttünk Anyósomékhoz Sopronba. Mivel ma 35 fok volt (a híradó szerint) úgy gondoltuk, hogy csak egy kis gyümölcsös fagyi kelyhet eszünk vacsorára, ezért kilátogattunk a kertbe 'aratni'.


 (Már alig várom, hogy beérjen a mogyoró és gyárthassak mogyoróvajat :))









És akkor íme a vacsi:

2010. július 14., szerda

Langalló

Az állatkert után gyorsan kellett valamit főzni, ilyet pedig olyan régen ettem...

Kb 250 ml langyos, cukros vízben felfuttatunk negyednyi élesztőt, majd elkeverjük 0,5 kg liszttel és pici sóval. Összegyúrjuk, kinyújtjuk, majd 200 fokon 5 percig sütjük. Kivesszük, megkenjük tejföllel, megszórjuk szalonna kockákkal és reszelt sajttal (a férfiaknak kolbásszal).

Állatkert

Joghurttorta III

Csak, hogy kisérletezzek egy kicsit.

Alapnak a jól bevált pite tésztám készült el. 30 dkg lisztet elmorzsoltam 20 dkg margarinnal, 1 tojássárgával és kb 10 dkg cukorral. Alaposan összegyúrtam, majd fóliában 30 percre hütőbe tettem. Ezután kinyújtottam, tortaformába tettem, majd aranybarnára sütöttem. Miután kihült megkentem eperlekvárral a tetejét. A krémhez összekevertem egy nagy doboz natur joghurtot, 1 kis doboz kefírt, 2 citrom héját és levét és cukrot. Én nagyjából 7 dkg-t tettem bele, de nem vagyok túl édesszájú. Felvertem 4 dl tejszínt 1 zacskó zselatinfix-szel és ezt is a krémhez adtam. Ráöntöttem a tésztára és hütőben megdermesztettem. Végül a tetejére csináltam 1 adag eperízü gyümölcszselét.

Csirke zöldségágyon

Tudom, már kezdtetek aggódni, hogy nem jelentkezem, mert biztosan "éhen haltunk", de örömmel jelentem, hogy jól vagyunk...csak éppen múlt héten szinte mindennap túlóráztam, viszont hétfő óta szabadságon vagyok, úgyhogy van időm és persze erőm is főzni. Mondjuk, ez a fogás nem egy nagy szám, viszont gyorsan megvolt és finom is.

Egy csirkemellet felszeleteltem, sóztam, borsoztam, majd pici vajon kisütöttem. A husikat félretettem. A visszamaradt lében megpirítottam egy felcsíkozott cukkinit, újhagymát, negyedelt koktélparadicsomokat, kukoricát és pici borsót.Megsóztam és a hússal tálaltam.

2010. július 6., kedd

Fagyiszelet

Közel 30 fok van nálunk, úgyhogy a mai édesség kizárólag valami hideg lehet. Eszembe jutott, hogy Párom Nagymamája mindig piskótát tesz a fagyiba, hogy ne legyen olyan kemény. Gondoltam sok veszteni valóm nincs,  kipróbálom én is. Nálam babapiskóta került bele, de hagyományossal jobb lett volna, mert az nem jött volna fel a tetejére. Vaníliafagyi készült hozzá, aminek a receptjét, már évek óta rejtegetem. :)


3 tojássárgát habosra keverek 15 dkg cukorral, 1 teáskanál vaníliakivonattal és 1 dl tejszínnel. Felforralok 1/2 l tejet, óvatosan a tojáshoz keverem, állandó kevergetés közben összeforraljuk. Amíg hül, addig 1 dl tejszínt keményre felverünk. A piskótát megszórom gyümölccsel, majd ráöntöm a tejet, amibe már beleforgattam a tejszínt is. Fagyasztóba teszem és megdermesztem. Nekem 1 éjszakát volt a fagyóban.

Baconos töltött hús

Nem volt sok kedvem főzni, úgyhogy elővettem ezt a kevés munkát igénylő, de annál finomabb receptet.


Fogtam 4 szelet marha comb szeletet és kiklopfoltam. Bekentem zúzott fokhagymával, sóztam, megszórtam majorannával, majd tettem rá reszelt sajtot és párizsit, Pároméba került még pirított hagyma és kolbász is. Feltekertem a hússzeleteket, majd becsavartam baconbe. Egy jénaiba tettem őket, lefedtem alufóliával és kb 30 perc alatt puhára pároltam 180 fokon. Ezután levettem a fóliát és megpirítottam. Krumplipürével és uborkasalival tálaltam.