Üdvözlök minden kedves Látogatót!

2010. május 4., kedd

Vaníliás eperlekvár

Mit tesz az ember lánya, ha a zöldségesnél a zacskójába csak addig tesznek szép epreket amíg odanéz?....Először is feladja az epertorta tervet,aztán kétségbe esik,hogy mi lesz ennyi eperrel,aztán pedig elkezd lekvárt főzni. Igaz, hogy nem most van a lekvár főzési szezon, de pár hét múlva már az is meg lesz :)

De mit is kell tudni, mielőtt neki futunk?

1. Befőttnek csak hibátlan, szép gyümölcsöket használjunk,a legjobb ha még egy picit éretlenek. A frissen sérült vagy már nagyon érett gyümölcsökből lehet lekvárt, dzsemet vagy gyümölcslevet főzni. (kivéve: alma)



2. Fontos a tisztaság.
Elsősorban az üvegeké, amiket ki kell forralni. Ezután szárazra töröljük.
A gyümölcsöket, zöldségeket is nagyon alaposan el kell mosni.
Valamint magát a kész befőttet, lekvárt is csírátlanítani kell. Én ezt szárazgőzben csinálom. Vagyis,pokrócokba csavarom az üveget pár napra.



3. A színváltozás elkerülhető, ha forró citromos vízbe mártjuk a gyümölcsöket, zöldségeket.

4. Soha ne használj fakanalat. Én sajnos használtam...és képtelenség lemosni róla a piros színt.

5. Ha valamibe teszel sót, vagy cukrot, akkor abba ne tegyél tartósítót, mert ezek is tökéletesen megfelelnek.Azaz, ha valaki nem használ, mint én, akkor csak kis üvegekbe pakoljon, mert könnyen romlanak meg felbontás után.

Most már jöhet a recept is, ami- szerintem- a világ legkönnyebbje:

1 kg epret megmosok, és a zöld részt levágom róla. Felkockázva egy nagy lábasba teszem.Öntök rá pici vizet, beledobom egy vanília rúd kikapart belsejét, meglocsolom citrom lével, 2 evőkanál mézzel majd lassú forralással kb 1,5 órát főzöm, amíg megfelelő állagú lesz. Ha valaki nem szereti benne a nagy gyümölcs darabokat az nyugodtan főzheti tovább is.
Még forrón a tiszta üvegekbe töltöm, celofánnal letakarom. Ha valaki biztosra akar menni, akkor ide lehet szórni a tartósítószert, de akkor kell rá még egy réteg celofán. Rátekerem a tetőt és jöhet a szárazgőz. Állás közben be fog sűrűsödni.

2 megjegyzés:

  1. Dejó!!!!
    Ha eljön az olcsó eper ideje ezt tuti kipróbálom! Vaníliám is van :) Nagyon örülök a receptnek!

    VálaszTörlés
  2. Majd mond el hogy sikerült :)

    VálaszTörlés